Transevropské energetické sítě (TEN-E): Rada EU dává zelenou novým pravidlům pro přeshraniční energetickou infrastrukturu

Euroskop, 23.5.2022

Rada přijala 16. května revidované nařízení o transevropských energetických sítích (TEN-E). Cílem nových pravidel je modernizovat, dekarbonizovat a propojit přeshraniční energetické infrastruktury členských států, a pomoci tak EU dosáhnout jejích cílů v oblasti klimatické neutrality do roku 2050. Dalším cílem revidovaného nařízení je rovněž pokračovat v zajišťování integrace trhu, konkurenceschopnosti a bezpečnosti dodávek.

Přijetí tohoto programu navazuje na předběžnou dohodu, jíž bylo s Evropským parlamentem dosaženo v prosinci 2021, a je posledním krokem postupu přijetí. Mimo jiné se novými pravidly ukončí podpora nových projektů v oblasti zemního plynuropy a zavedou povinná kritéria udržitelnosti pro všechny projekty. Revidovaná pravidla zjednoduší a urychlí povolovací a schvalovací postupy. Transevropské energetické sítě kladou důraz na energie z obnovitelných zdrojů u všech zařízení, včetně inteligentních plynárenských soustav, zároveň poskytují možnost nezávazné spolupráce v oblasti plánování elektroenergetických soustav na moři.

Více o TEN-E

Evropská komise předložila svůj návrh revidovaného nařízení o TEN-E dne 15. prosince 2020. Revize nařízení o TEN-E stanoví 11 prioritních koridorů a 3 prioritní tematické oblasti, které je třeba rozvíjet a propojit. Aktualizuje kategorie infrastruktury způsobilé pro podporu s důrazem na dekarbonizaci a přidává nové zaměření na elektrizační soustavy na moři, vodíkovou infrastrukturu a inteligentní sítě. To bude probíhat především prostřednictvím projektů společného zájmu, které jsou způsobilé pro financování z Nástroje pro propojení Evropy na období 2021–2027. Seznam projektů společného zájmu přijímá Komise formou nařízení v přenesené pravomoci na základě posouzení tzv. regionálními skupinami.

Více zde.

The post Transevropské energetické sítě (TEN-E): Rada dává zelenou novým pravidlům pro přeshraniční energetickou infrastrukturu appeared first on Euroskop.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie