Otázky a odpovědi k energetice - Jak se změní pravidla pro uskladňování plynu a jaké změny budou v režimu Dodavatele poslední instance?

mpo.cz, 25.5.2022

Co MPO v aktuální novele energetického zákona navrhuje?

Abychom posílili energetickou bezpečnost České republiky a zlepšili ochranu spotřebitelů, navrhujeme opatření zpřísňující pravidla uskladňování plynu v tuzemských zásobnících a změny v režimu Dodavatele poslední instance.

Jak se změní pravidla pro uskladňování plynu?

Zavádí se princip zvaný Use it or lose it. Rusko zneužívá energetiku jako zbraň a není náhoda, že si zásobníky s plynem napříč Evropou před minulou zimou pronajala ruská společnost Gazprom a nechala je prázdné. Zvýšila tak tlak na růst cen energií v Evropské unii a vystavila Evropu hrozbě nedostatku plynu. Opatření Use it or lose it zabrání opakování takového scénáře u nás. Firma, která si pronajme kapacitu v některém z tuzemských zásobníků, bude také muset tuto kapacitu využít, jinak o ní přijde a zarezervovat si ji bude moci jiný subjekt.

Jaká je současná kapacita tuzemských zásobníků plynu a jaká česká spotřeba plynu?

Kapacita tuzemských zásobníků dosahuje zhruba 3,35 miliardy m³ plynu a roční spotřeba v roce 2021 byla cca 9,4 miliardy m³. Domácnosti z toho spotřebovaly přibližně 2,5 miliardy m³ zemního plynu. Aktuálně (k 25. 5.) je v tuzemských zásobnících více než 1,66 miliardy m³ zemního plynu.

Jak se změní režim Dodavatele poslední instance (DPI)?

Novela zkracuje režim Dodavatele poslední instance z šesti měsíců na tři. Po této době zákazník, který řádně hradil platby za elektřinu nebo plyn, může automaticky přejít na standardní produkt u dodavatele, od kterého energie odebíral v režimu DPI. Dodavatel o tom zákazníka informuje dopisem.

Co dalšího MPO plánuje vzhledem k energetické krizi?

Současná opatření jsou začátkem rekonstrukce energetiky. V nejbližších týdnech chceme představit další opatření, např. zjednodušení administrace obnovitelných zdrojů, zlepšení fungování Energetického regulačního úřadu nebo s úsporným tarifem.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie