Převod hypotéky na potomka – jak postupovat?


 

Rádi byste předali svou stávající nemovitost, na které zároveň vázne hypotéka, svým potomkům? Na níže uvedených řádcích se dozvíte, jak postupovat.

Změnu osob uvedených v úvěrové smlouvě je možné provést během fixace úrokové sazby i mimo ni. V prvním případě však počítejte:

- s poplatkem cca 5 000 ,

- „nutností“ zůstat u stávající banky (pokud tento krok činíte na konci fixace úrokové sazby, je možné zároveň úvěr refinancovat k jiné bance).

Jaké informace bude hypoteční banka vyžadovat?

Ještě než vaše hypoteční banka změnu úvěrové smlouvy schválí, bude prověřovat vliv změny na rizikovost úvěru, přičemž bude vyžadovat:

- doložení příjmů osob, které budou uvedeny v úvěrové smlouvě po změně,

- informace k platební morálce osob uvedených v úvěrové smlouvě po změně, přičemž tyto informace si hypoteční banka zjišťuje sama z bankovního registru klientských informací a nebankovních registrů klientských informací,

- informaci o rodinné situace osob uvedených v úvěrové smlouvě po změně (za účelem výpočtu životního minima).

Pokud výše uvedené body budou v pořádku, je možné přistoupit ke změně úvěrové smlouvy, přičemž kromě samotné hypotéky je třeba myslet na:

- sjednání běžného účtu ze strany nových dlužníků,

- potřebné změny vztahující se k pojištění nemovitosti,

- sjednání či naopak zrušení doplňkových úvěrů sjednaných s hypotékou, tj. pojištění domácnosti, úvěrové pojištění, kreditní karta apod.

Co když hypoteční banka změnu neschválí?

V případě, že hypoteční banka neschválí změnu, kdy je osobou uvedenou v úvěrové smlouvě potomek namísto rodičů, je možné následující:

- Úvěrovou smlouvu změnit tak, že do ní vstoupí i potomek, přičemž rodiče stále zůstávají osobami uvedenými v úvěrové smlouvě.

- Nemovitost je převedena do osobního vlastnictví potomka.

Změnu tak, jak byla popsána v úvodu tohoto článku pak můžete učinit v době, kdy ji finanční situace potomka umožní.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky