Jak ovlivňuje věk žádost o hypotéku?


 

Věk žadatelů o úvěr je jedním z faktorům ovlivňujícím to, jestli hypoteční banka žádost o úvěr vůbec schválí, případně také maximální výši hypotéky a maximální dobu splácení. Více o tomto tématu se dozvíte na níže uvedených řádcích.

Minimální věk pro získání hypotéky je 18 let, maximální věk pro podání žádosti o hypotéku je 75 let věku. Respektive, do 75 let věku staršího žadatele by měla být hypotéka doplacena. Hranice 75 let není fixní napříč trhem, u jednotlivých hypotečních bank se liší stejně jako výjimky pro splácení úvěru po uplynutí této hranice.

Z výše uvedeného vyplývá, že věk žadatelů o úvěr ovlivňuje možnost jeho získání stejně jako maximální splatnost. Dále, hypoteční banky mohou u žadatelů, kteří dosáhnou 75 let věku během splácení úvěru, vyžadovat sjednání úvěrového pojištění.

Dále, věk žadatele o úvěr ovlivňuje maximální výši úvěru, kdy žadatelé do 36 let věku mají možnost:

- získat úvěr až na 90 % zástavní hodnoty nemovitosti namísto standardních 80 %,

- získat úvěr ve výši, kdy jejich celkové zadlužení bude odpovídat 9,5násobku ročních příjmů namísto standardního 8,5násobku,

- získat úvěr ve výši, kdy celkové měsíční výdaje dosáhnou hranice 50 % čistých měsíčních příjmů namísto standardních 45 %.

Tj. žadatelé do 36 let věku mají možnost získat vyšší úvěr při srovnatelných příjmech a výdajích než žadatelé po uplynutí 36 let věku.

Kdy hypoteční banky zkoumají vliv věku žadatele na úvěr?

Věk žadatele a jeho vliv na splácení hypotéky zkoumají banky jak v rámci schvalování žádosti o nový hypoteční úvěr, tak v případě refinancování. Před uplynutím fixace úrokové sazby je tedy vhodné informovat se dostatečně předem zejména o tom, jaká je u jednotlivých bank maximální hranice věku pro splácení úvěru a jaké jsou možné výjimky z této hranice.

Stejně tak, hypoteční banky zkoumají vliv věku jednotlivých žadatelů na splácení úvěru v případě, že klienti žádají změnu úvěrové smlouvy, v rámci které má dojít ke změně osob uvedených v úvěrové smlouvě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky