Ovlivňuje růst či pokles cen nemovitostí úvěry ze stavebního spoření?


O dopadu případného poklesu nominálních cen nemovitostí na hypoteční úvěr se na internetu dočtete často. Na níže uvedených řádcích se dozvíte, jak pokles cen nemovitostí ovlivní úvěr ze stavebního spoření.

Pokud se jedná o úvěr ze stavebního spoření zajištěný nemovitostí, i zde platí, že je nutné splňovat požadavky na poměr aktuální nesplacená výše úvěru / zástavní hodnota nemovitosti. V případě citelnějšího poklesu nemovitosti se pak může stát, že stavební spořitelna bude po klientech vyžadovat dozajištění tak, aby byl opět splněn výše uvedený poměr. Toto dozajištění může mít podobu:

- splacení části úvěru, tj. snížení aktuální nesplacené části,

- poskytnutí jiné či další nemovitosti do zástavy (u úvěru ze stavebního spoření lze stavební spořitelně ručit více nemovitostmi).

Co v případě, kdy klient neručí nemovitostí?

Zástavní hodnota nemovitosti je vždy uvedena v odhadu ceny nemovitosti zhotoveném smluvním znalcem stavební spořitelny. Jedná se o podklad, který je nezbytně nutný pro schválení žádosti o úvěr ze stavebního spoření zajištěný nemovitostí.

V případě, že se jedná o úvěr ze stavebního spoření zajištění jinak než nemovitostí, tj. například ručitelským závazkem, pokles cen nemovitostí nemusí klienty trápit.

Stejné je to v případě, že úvěr ze stavebního spoření není zajištěn vůbec. V tomto případě nemá pokles cen nemovitostí na úvěr žádný vliv.

Jsou rozdíly mezi klasickým a překlenovacím úvěrem ze stavebního spoření?

Výše uvedené platí pro překlenovací úvěry i řádné úvěry ze stavebního spoření bez ohledu na to, v kterém roce byla žádost schválena. Zároveň, pokles cen nemovitostí může ovlivnit výši zástavní hodnoty nemovitosti a tím tedy i maximální výši úvěru, který je stavební spořitelna schopna poskytnout.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření