Jak ovlivní ztráta zaměstnání hypotéku?


Budete dobrovolně či nedobrovolně končit ve stávajícím zaměstnání? Na níže uvedených řádcích se dozvíte, jak tento krok ovlivní vaši hypotéku.

Ze smlouvy o hypotečním úvěru vám vyplývá povinnost informovat hypoteční banku o všech skutečnost majících negativní vliv na splácení úvěru, přičemž ztráta zaměstnání takovou událostí je.

Hypoteční banka však nepřistupuje k žádným krokům do doby, kdy klient přestane hradit pravidelné splátky, přičemž následně:

1. Je možné se s hypoteční bankou domluvit na změně splátkového kalendáře, kdy klient banky po určitou dobu splácí pouze úroky z dlužné částky.

2. Pokud klient dlouhodobě není schopen plnit své závazky, a to ani po změně splátkového kalendáře, může hypoteční banka přistoupit k zabavení nemovitosti.

Nutno podotknout, že pokud má klient uzavřeno úvěrové pojištění, které kryje i riziko ztráty zaměstnání, je na klientovi, aby aktivně podniknul kroky, tj. ztrátu zaměstnání oznámil pojišťovně a domluvil se s ní na dalším postupu. Zde již bude pojišťovnu a hypoteční banku zajímat, z jakého důvodu došlo k ukončení pracovního poměru, protože úvěrové pojištění nekryje situace, kdy pracovní poměr ukončil zaměstnanec.

Stejně tak, jak hypoteční banka zůstává „klidnou“ po ztrátě zaměstnání, nezkoumá aktivně ani to, za jakých podmínek klient nastoupil do zaměstnání nového.

Na konci fixace úrokové sazby již mohou komplikace vzniknout

Pokud ztráta či změna zaměstnání přijdou v době na konci fixace úrokové sazby či těsně před ním, může to mít za následek ztížené možnosti refinancování úvěru k nové bance. Hypoteční banky před schválením žádosti o úvěr zkoumají výši a stabilitu příjmů žadatelů o úvěr, přičemž:

- podpora v nezaměstnanosti není standardním typem příjmů k akceptaci,

- hypoteční banky neposkytují úvěr žadatelům ve zkušební či výpovědní lhůtě,

- ztížené možnosti úvěrování mají žadatelé s první pracovní smlouvou na dobu určitou sjednanou na období kratší 12 měsíců.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky