Vláda schválila novelu, která zjednoduší povolovací řízení pro menší obnovitelné zdroje

mpo.cz, 27.9.2022

Z deseti na 50 kW se zvýší limit výkonu pro menší obnovitelné zdroje včetně solárních elektráren, od kterého musejí majitelé žádat o licenci na výrobu elektřiny a vyřizovat si živnostenské oprávnění. Vláda schválila novelu Ministerstva průmyslu a obchodu, která zjednodušuje povolovací řízení pro menší obnovitelné zdroje.


Domácnosti či firmy si tak budou moci pořídit bez licence elektrárny s až pětkrát větším výkonem než dosud. Majitelé nově také nebudou muset žádat o stavební povolení, které je v současnosti nutné u elektráren s výkonem nad 20 kW,říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Novelou energetického zákona chceme vzhledem k aktuální energetické situaci podpořit větší využívání obnovitelných zdrojů a snižovat tak energetickou závislost na Rusku.“

U staveb pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů s celkovým instalovaným výkonem do 50 kW, pokud se nacházejí v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše, nebude nutné rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas. Pro stavební úpravy pro instalaci obnovitelného zdroje energie s celkovým instalovaným výkonem do 50 kW, která je součástí stavby, pokud se jí nezasahuje do nosných konstrukcí stavby a nemění se způsob užívání stavby, a která splní požadavky na bezpečnou instalaci, nebude nutné stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu.

Dosud platilo, že pokud se jedná o zdroj nad 10 kW, je třeba mít licenci i pro „samovýrobu“ elektřiny, a tím se tito výrobci stávali podnikateli, což v řadě případů přinášelo komplikace. Novela tak tak snižuje pro občany samovýrobce administrativní požadavky.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie