Propad cen plynu se využívá k nákupům - naplněnost zásobníků v Česku k 4.6. vzrostla na 71 procent

 

Stav zásob plynu v ČR se opět navýšil, vyplývá to z dat zásob plynu pouze pro potřeby ČR

Zásoby plynu v Česku za poslední týden stouply o 3,23 procentního bodu. Je to způsobeno převážně vyšším plněním a sníženou spotřebou plynu vzhledem k teplému počasí.

Zvýšená zimní energetická spotřeba se nadále již neprojevuje na poklesu zásob plynu. Zásobníky byly k 4. 6. naplněny z 71,01 %, resp. činí 26 523,9 GWh plynu.

Ze statistiky týkající se zásob plynu určených pro spotřebu v Česku vyplývá, že při průměrné roční spotřebě by současné zásoby vydržely na 105 dnů. Při zohlednění zimní spotřeby pak 60 dnů. Pokud by se zásoby měly využít v zimním období pouze pro domácnosti, vystačily by na 232 dnů.

Plnění zásobníků se poslední dny pohybuje nad úrovní  230 GWh. Ohledně spotřeby možno zmínit, že dle posledních dat dosáhla 0,8 GWh/den. Pokud bude i nadále plnění pokračovat tímto tempem, dá se předpokládat, že zásobníky se naplní už v srpnu.

Vzhledem k aktuálním cenám kontraktů plynu lze předpokládat, že zásobníky se naplní opět na 100 % s velkou pravděpodobností do konce letošního roku. Cena plynu ve virtuálním uzlu TTF je nyní na červenec 27,135 EUR za MWh a na první kvartál příštího roku 44,53 EUR. S ohledem na velký rozdíl cen patrně již nelze plyn levně nakoupit v červnu a draze prodat na začátku příštího roku právě kvůli vyčerpání smluvních kapacit zásobníků.

Prakticky naplněnosti dosáhly zásobníky v polovině listopadu, od té doby docházelo převážně k poklesu.  Největší kapacitou zásobníků disponuje RWEGas Storage s objemem 28 870 GWh. Jejich naplněnost se nyní pohybuje na zhruba 73,12 %.

 


 

Zmiňované údaje k 4.6. jsou pouze orientační, výpočet vychází z veřejně dostupných dat.

Zdroj dat: agsi.gie.eu, transparency.entsog.eu

Zdroj: zasobyplynu.cz

Související zprávu k cenám plynu najdete: zde

Podívejte se také: Plyn prudce roste kvůli možné zvýšené poptávce v Asii. 

 

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie