5 kroků pro pravidelnou údržbu vaší motorové pily

REKLAMA       Inzerce, 28.3.2024
údržba motorové pily PR článek Whitepress

Pokud na svou motorovou pilu nedáte dopustit, nedopusťte, aby strádala. Pravidelnou péčí ji zajistíte dlouhou životnost a vysoký řezný výkon.

Motorovou pilu předně udržujte v čistotě. Vyčistěte ji vždy – před použitím i po použití. Další kroky k udržování vašeho stroje byste měli provádět v pravidelných intervalech, přičemž nejlépe uděláte, když se nejdříve podíváte na návod přímo od výrobce.

Pravidelná údržba motorové pily v 5 krocích

  1. Pravidelně kontrolujte stav oleje a doplňujte jej.
  2. Čistěte vzduchový filtr a jeho kryt.
  3. Kontrolujte a bruste řetěz.
  4. Čistěte vodící lištu. Můžete ji po každé výměně řetězu (i jeho broušení) otočit.
  5. Zjišťujte, zda-li jsou řádně dotažené šrouby a matice a kontrolujte zapalovací svíčky.

Před použitím proveďte kontrolu pouhým okem a hmatem. Zjistěte, zda je správně upevněna vodící lišta a pilový řetěz . Ten by měl být i dostatečně nabroušený. Jsou pila i její prvky v pořádku? Neuniká palivo? Vyzkoušejte také brzdu, páčku plynu, zámek páčky plynu, sytič, spínač pro vypnutí. Víčka od oleje a od palivové nádržky by měla být zavřená.

Po použití motorovou pilu vyčistěte od prachu, pilin a pryskyřice. Právě zanesení pryskyřicí a pilinami je pro pilu velmi nežádoucí. Na očistu nepoužívejte kovové nástroje, ale pořiďte si například kus vhodně upraveného dřívka.

Co zahrnuje péče o motorovou pilu?

Kontrola řetězu pily

Sledujte především to, jak jsou ostré zuby a omezovač třísky. To, jak je omezovací zub vysoký, udává výrobce. Pokud je vyšší, zbruste jej pilníkem na železo. Jak poznáte, že jsou zuby tupé? Jednoduše. Stroj je daleko pomalejší, trpí, spotřeba paliva je najednou vyšší a třísky už nevypadají jako šupinky, ale spíše jako piliny. Ostření řetězu doporučujeme vždy svěřit odborníkům.

Kontrola lišty řetězu

Při údržbě lišty řetězu čistěte její drážky pomocí šroubováku nebo štětečku. Lištu průběžně otáčejte, aby její opotřebení probíhalo rovnoměrně.

Kontrola filtru pily

Udržovaný filtr nesnižuje výkon pily a snižuje spotřebu paliva. Zanesený filtr můžete profouknout pomocí stlačeného vzduchu. Příliš vysoký tlak však může filtr poškodit, proto je lepší ho jen opláchnout v mýdlové vodě.

Kontrola svíčky

Svíčka by měla mít šedobílou barvu. Zpozorněte u černé svíčky. Mohla by být ukazatelem špatně seřízeného motoru. V tom případě by bylo nasnadě navštívit odborný servis. Povolování svíčky provádějte trubkovým klíčem, případně klíčem přiloženým k motorovce. Při kontrole svíčky je nejdůležitější zjistit, zda není potřeba vyčistit kontakt. Ten čistěte kartáčkem z oceli. Utahujte lehce, abyste nepoškodili závit. Zkontrolujte také kabel. Kdyby byl poškozený, vyměňte jej za nový.

Motorovou pilu je nanejvýše nutné udržovat čistou a servisovanou, aby se během práce nesnižoval její výkon, nerostla spotřeba paliva a hlavně – aby práce práce s ní byla bezpečná.

Zdroj foto: Shutterstock

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika