Ohříváme bazén: jak vyrobit sluneční ohřívadlo bazénu

Když jsme se před pár lety nastěhovali do nového bydlení, zdědili jsme po předchozím majiteli malinký, ale celkem vyhovující bazén. Brzy jsme narazili na to, že až příliš často je venku teplo, ale bazén je studený. Zkusil jsem se porozhlédnout po okolních marketech na nabídku ohřívání, ale nic vhodného jsem nenašel. Na trhu se objevují i opravdová ohřívadla, ale vybrat z nabídky ohřívadlo, které by se cenově hodilo ke staršímu bazénu 366 x 90 není až tak snadné. Lépe řečeno, vše, co se běžně v nižší ceně nabízí, nejsou skutečná ohřívadla vody, ale spíše "udržovadla teploty v teplém počasí" a někdy i "tahák peněz na neznalé uživatele". To byla ovšem výzva - udělám si ohřev sám, na tom přeci není nic těžkého.

Trocha teorie

Druhy ohřevů

Voda v bazénu se dá ohřívat různě - můžete použít starší kotel na uhlí, vyrobit topení elektrické, k dostání jsou různé druhy tepelných čerpadel a nejčastější je použití slunečního záření pro ohřev. Podstatné na provozu ohřívadla jsou jeho náklady. Pokud budete topit uhlím nebo elektřinou, počítejte, se náklady na provoz vyšplhají do podobné výše jako náklady na topení v domě. Tepelné čerpadlo zas není až tak snadné postavit doma na koleně - zbývá tedy jen slunce a jeho teplo, kterého je v době koupáni dostatek.

Výkon ohřívadla

Aby mělo ohřívadlo vody vůbec nějaký smysl, mělo by ohřát bazén alespoň o pár stupňů celsia za den. Měrné teplo vody je 4200Joulů na kilogram a stupeň. To je fyzikální jednotka, lidsky by se dalo říci, že potřebujete asi 1kWh energie na ohřátí 1m3 vody o 1°C. Pokud máte tedy malinký bazén 366x90, který má 8m3 vody a potřebujete ho ohřát z 15°C na 25°C, potřebujete k tomu 10°C x 8m3 x 1kwh/°C/m3= 80kWh energie.

80kWh, to je celkem dost, a to se snažíme ohřát jen malý bazén. Aby se i tak malý bazén ohřát, potřebujete ohřívadlo o výkonu alespoň 10kW, které bude hřát nejméně 8 hodin. Navíc - kdybyste tedy ohřívali takový malinký bazén elektřinou, vyšlo by vás jedno ohřátí tak na 200Kč.

Ale my chceme bazén opravdu ohřát a tak potřebujete mít k dispozici dostatečný výkon ohřívadla. Abyste ohřáli bazén o 10°C za den (t.j. ráno je voda studená a odpoledne teplá), potřebujete na 1m3 vody bazénu výkon asi 1kW po dobu 10 hodin. V případě nejmenšího bazénku 366x90 tak musíte mít k dispozici ohřívadlo o výkonu asi 10kW.

Sluneční ohřívadlo - plocha, plocha, plocha!

Slunce dodává na naší zemi stále stejný výkon. Výkon, který dokážete zachytit, je dán nejvíce plochou. Zjednodušeně se dá říci, že 1m2 plochy slunečního ohřívadla má výkon asi tak 0,5kW. Když na něj svítí sluníčko, samozřejmě. Když si tedy v supermarketu koupíte superohřívadlo s plochou 4m2, dostanete tepelný výkon asi 2kW. V ideálním případě. Nejmenší bazén tak budete o 10°C ohřívat 40 hodin (za 40 hodin vám ale takový bazén nejspíše poněkud vychladne ...)

Pokud tedy chceme bazén opravdu ohřívat, musíme mít k dispozici dostatečnou plochu. Čím více, tím lépe. Pro malý bazén je to plocha asi 5m2 pro udržovadlo teploty, 10m2 pro opravdové ohřívadlo a 20m2 aktivní plochy pro slušné vytápění, pro větší bazény úměrně více.

Stavíme ohřívadlo

Materiál pro ohřívadlo

Cena běžně prodávaných ohřívadel se pohybuje okolo 800-2000Kč za 1m2 aktivní sluneční plochy. Existují ale alternativy, které lze snadno použít.

Materiál, který můžete použít jako sluneční kolektor, musí mít tyto základní vlastnosti:

• musí být odolný proti bazénové dezinfekci.Nejdůležitější vlastnost - nemůžete použít plast, ze kterého udělá bazénový chlor za čtrnáct dní bílou břečku
• musí být černý, nebo mít černý povrch. To si pomatujeme dobře ze školy - černá barva (a tmavé barvy) energii pohlcuje, spotřebovává, světlé barvy energii odráží
• musí být odolný proti povětrnostním vlivům
• musí být alespoň trochu prostupný pro teplo

Za výrazně nižší cenu můžete koupit běžné černé HDPE plastové trubky používané pro rozvod vody, splňují všechny výše uvedené požadavky. Proti jednoúčelovým kolektorům je jejich hlavní výhodou cena - lze se dostat i na zhruba na 400-500 Kč/m2. Např. trubka s vnějším průměrem 32 mm se prodává za 15 Kč/m délky, na 1m2 aktivní plochy potřebujete 31m trubky v ceně 465 Kč. Na menší bazén je dobré koupit alespoň 200 m trubky v ceně okolo 3000 Kč.

V cenících hledejte dle klíče "HDPE trubka černá", lehká či středně těžká řada, SDR 17, průměr 32 nebo 25mm, síla stěny 1,8-2mm.

Neuvažujte o použití gumových nebo měkčených plastových zahradních hadic - z mnoha druhů těchto hadic nadělá bazénová chemie oslizlý bílý roztok již během několika málo dnů.

Kam s ním?
čidlo termostatu Aby bylo možné umístit dostatečnou plochu ohřívadla, měli byste poblíž bazénu najít plochu, na kterou je položíte nebo pověsíte aktivní část ohřívadla. Ideálně střechu, mírně či více skloněnou k jihu. Na zahradě určitě takovou plochu najdete - plochou střechu garáže, zahradního domku a pod. V nouzi lze umístit také na plot a podobně, ale to je už o poznání více práce.

Plastovu trubku lze snadno stočit do oválné spirálové struktury a jednotlivé ovály trubku svázat drátem - je to práce tak asi na hodinu či dvě. Není nutné, aby byly sousední trubky blízko sebe - naopak. Lépe je nechat mezi závity i větší mezeru, ohřívadlo je pak schopné pojmout dopadající paprsky, i když je sluníčko nízko nad obzorem, což oceníte v jarních a podzimních měsících. A nezapomeňte nechat dostatečně dlouhou část trubky na přívod od bazénu k ohřívadlu a zpět. Pokud potřebujete spojit několik trubek k sobě, je možné koupit šroubovou spojku. Pak už jen zbývá umístit aktivní plochu ohřívadla na cílové místo.

Čerpadlo k ohřívadlu

čidlo termostatuVelmi často se připojují ohřívadla přímo na okruh filtrace bazénu. Tento způsob má jednu základní nevýhodu - filtrace běží v jiném čase, než kdy svítí sluníčko. Brzy vás přestane bavit ráno a večer přepínat ventily, kterými budete pouštět vodu do ohřívadla a pokud necháte puštěné ohřívadlo přes noc, stane se z něj nejspíše celkem výkonné chladidlo, zvláště v březnu či dubnu.

Lepší je použít samostatné čerpadlo. Čerpadlo může být libovolné, platí pro něj ale stejná základní podmínka jako pro materiál aktivní plochy (a všechny ostatní součásti) - odolnost proti bazénové chemii. Vyhoví jakékoliv čerpadlo na pitnou vodu s výtlakem alespoň 10m a s co nejmenší spotřebou, běžně se taková čerpadla prodávají v akcích již okolo 1500 Kč.

Termostat

Voda by měla ohřívadlem proudit jen tehdy, když ohřívadlo ohřívá. Tuhle jednoduchou funkci zajišťuje termostat. Většina termostatických spínačů je určena pro ohřev vody a funguje způsobem "Když je voda ohřátá, tak vypnu". Pro ohřívadlo potřebujeme opačnou funkci, t.j. "Když je voda ohřátá, zapni čerpadlo". Většina termostatů touto funkcí disponuje, při nákupu je ale potřeba dát pozor a přesvědčit se, že tuto funkci termostat má. Vhodný termostat pořídíte již okolo 300 Kč.

čidlo termostatu

Při výběru umístění čidla termostatu je potřeba dbát na to, aby nebyl samotný termostat vystaven povětrnostním vlivům. Snadné je to v případě ploché střechy - stačí termostat umístit pod střechu a vyvést čidlo ven k hadici, která odchází od ohřívadla. Čidlo by mělo být připojeno na výstupu vody z ohřívadla, na místě, na které svítí slunce. Ideální je umístit čidlo přímo do proudu ohřáté vody, ale postačí i nouzové umístění na stranu ohřívací trubky.

čidlo termostatu

Zapojení

Zbývá zapojit dva okruhy. Vodní okruh bazén - čerpadlo - ohřívadlo - bazén a okruh elektrický zásuvka - termostat - čerpadlo.

Přívod vodního okruhu ohřívadla je dobré zapojit na výstup z filtrace, pokud připojíte okruh přímo, chraňte čerpadlo nějakým filtrem - vezměte starý nepoužívaný kartušový filtr, případně síto, které se dává pro čerpadla pro ústředního topení a podobně.

Na elektrický okruh pozvěte odborníka, elektrické práce okolo bazénu a vůbec okolo vody jsou velmi specializované. Pokud se přesto rozhodnete zapojit elektřinu sami, ani neuvažujte o tom, že by okruh nebyl chráněný proudovým chráničem (investice okolo 1200Kč). Předpokládám, že ten už stejně u bazénu máte, pro elektrický okruh filtrace. 

Praktická realizace, rozpočet základních dílů:
400m plastové trubky průměr 25, 13Kč/m     5 200 Kč
Zahradní čerpadlo, akce Baumax     1 200 Kč
Termostat     300 Kč
Přívodní kabely a zásuvky    300 Kč
Instalační šroubení a spojky  300 Kč
Celkem 7 300 Kč

Výsledky

čidlo termostatu Ohřívadlo má aktivní plochu okolo 13 m2. Je umístěné na plochou střechu garáže, tvořenou ocelovými plechy a rozprostřené na ploše asi 20 m2. Společně s plochou střechy střechy má ohřívalo ve špičce výkon okolo 15 kW - dokáže průtokově ohřát litr vody za vteřinu o 3 °C. Bez větších problémů ohřeje během jednoho slunečného dne malý bazén v červnu či červenci o 10 °C, v březnu a dubnu o 7 - 8 °C.

Koupací sezóna tak může začít odpoledne prvního slunečného dne v roce, klidně na konci března či v dubnu. Po dvou slunečných dnech se teplota v bazénu pohybuje okolo 35 °C, což ocení zvláště ženská část rodinné populace :-) Při teplotách vody nad 38 °C už není bazén moc osvěžující a příjemný, takže je dobré ohřívadlo v horkých dnech vypnout. Na druhou stranu je večerní čvachtání v horké vodě pod hvězdnou noční oblohou příjemné zpestření rodinného života.

Pozor na úrazy

čidlo termostatu Opravdové ohřívadlo vodu skutečně ohřívá. Pokud používáte termostat a nastavíte vyšší výstupní teplotu, není problém pro průchodu ohřívadlem dostat vodu teplou 50 °C i více. Bazén budete mít doma nejspíše kvůli dětem - a setkání s tak teplou vodou není zrovna příjemný zážitek. Výstup z ohřívadla můžete do bazénu přivést tak, že smícháte teplou vodu s výstupem vody s filtrace a tím je toto nebezpečí zažehnáno.

Po dobré práci zasloužilý odpočinek

A nakonec zbývá jen naladit atmosféru teplých jižních moří a zaslouženě užívat obdivných výkřiků: "Jejej! Ta voda je ale teplá!" Nebo se jen trochu zasnít uprostřed pracovního procesu...

čidlo termostatu



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika