Vybíráte pro venkovní osvětlení ta správná svítidla?

Venkovní svítidla používáme jako doplňková, nebo také pro plné osvětlení po západu slunce. Důležité je nejen jejich designové a technické provedení, jeden z nejdůležitějších parametrů je jejich odolnost ve vlhkém prostředí.

 

Venkovní osvětlení
je dnes již nedílnou součástí našeho života, především v letních měsících, kdy na terasách a balkónech našich domů v teplých dnech relaxujeme nad šálkem kávy, dobrého vína, nebo si užíváme grilování.

 Jak poznáme podle parametrů venkovní osvětlení

Venkovní svítidla musí být pro použití ve venkovních prostorech přímo přizpůsobena, nejen předepsanými normami, ale především kvalitním utěsněním, proti vniknutí vlhkosti a vody do vnitřních částí svítidla. Na venkovních světlech je vždy uveden paramet tzv. krytí IP. Krytí IP je normovaným označení svítidla pro vhodnost jeho použití. Zatímco v interiérových aplikacích jsou běžná svítidla s krytím IP 20, určená do suchého prostředí, pro venkovní instalaci jsou vhodná  svítidla výhradně s číslem krytí IP 44, což je označení pro použití v prostředí se zvýšenou vlhkostí, případně vyšším číslem IP.

 

 

Krytí IP je univerzálním parametrem pro svítidla obecně a platí jak pro nástěnná svítidla, solární svítidla, venkovní lampy, tak i pro svítidla typu sloupky. U standardního krytí pro venkovní užití IP44   ochrana však nekončí. Pro náročnější instalace, jako jsou například svítidla pro osvětlení podlahových parkovacích ploch, je potřeba vyjma utěsnění přidat i mechanickou odolnost, což souhrnně označuje krytí IP 67.

 

 

 

Kompletní přehled krytí IP

IP 20 -       bez krytí určené pro běžné interiéry
IP 23 -       ochrana před deštěm
IP 40 -       krytí proti prachu (prachotěsné)
IP 44 -       prachotěsné a se zvýšenou odolností proti vodě
IP 54, 55 -  venkovní použití, odolné proti vniknutí cizích těles a vodě
IP 65 -       zvýšená ochrana proti prachu a vodě
IP 67 -       odolné a určené pro umístění do podlah
IP 68 -       odolné a určené pro umístění pod vodu, do bazénu

 

Na závěr doporučení. Ne každé svítidlo je vhodné pro jakékoli použití a při jeho výběru je potřeba věnovat pozornost i normovým parametrům. Platí to zejména u venkovního osvětlení, které je vystaveno náročnějším podmínkám, vlhkosti i prašnosti.

Venkovní svítidla přehledně rozdělená dle jejich provedení, naleznete v internetovém obchodě www.rajsvitidel.cz


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada