Úrokové sazby a dluhopisy: Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby klesly o více než 20bp. IRS sazby skončily...

Daniel Kozel, 30.11.2001

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 30.11.2001

      Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby klesly o více než 20bp. IRS sazby skončily smíšeně, když změnily svou výši rozsahu -9 až +4bp.

      

       Ceny dluhopisů klesaly na dlouhém konci a stagnovaly na krátkém. 15Y-GB 6,95/16 klesl na 111,90 a vynáší 5,70% (+17bp). Desetiletý stát GB 6,55/11 klesl na 106,85 a vynáší 5,62% (+15bp). Na kratším konci výnosové křivky stagnoval na GB 6,05/04 na 103,1 při výnosu 4,817% (0bp).

      

       Bankovní Rada ČNB nás včera překvapila, když jednomyslně snížila své úrokové sazby o agresivních 50bp. Vice-guvernér Dědek jako hlavní důvody uvolnění měnové politiky uvedl kombinaci zpomalení růstu v Německu a velmi silnou úroveň koruny. Z vyjádření O. Dědka plyne, že centrální banka má výrazné starosti s pevností měnového kurzu. Zároveň banka na tiskové konferenci deklarovala účinnější spolupráci s vládou ve vztahu k používání privatizačního účtu. Rozhodnutí snížit sazby o 50bp a nikoli o očekávaných 25bp, bylo vyvoláno snahou centrální banky reagovat na úroveň koruny. Vzhledem k tomu, že nepředpokládáme, že se centrální bance podaří zabránit další nominální apreciaci měnového kurzu nevylučuje, že ČNB přistoupí k dalšímu uvolnění měnové politiky. Nemůžeme vyloučit další snížení sazeb v lednu (po velké situační zprávě) nebo únoru (po propadu lednové inflace). Psychologický efekt propadu meziroční inflace v reakci na výrazně nižších deregulace bude pravděpodobně nemalý.

      

       Prvotní reakce výnosové křivky na uvolnění měnové politiky nebyla příliš povzbudivá, když výnosy především na dlouhém konci nemálo vzrostly. Předpokládáme, že novou rovnovážnou úroveň si budou hledat dluhopisy až v dalších dnech. Domníváme se, že v dalších dnech se do křivky postupně plně zahne snížení sazeb na 4,5%. K ziskům by měl přispět i další námi očekávaný pokles výnosů v Evropě a USA.

      

       Ostatní nové informace dluhopisový trhy výrazně neovlivnily. Tempo růstu nominálních mezd za Q3 ve výši 8,9% není překvapením. V Q2 a Q1 přidaly 9,3%. Tempo růstu reálných mezd kleslo na 3,3% zejména díky vyšší inflaci. Zveřejněná data jsou spíše neutrální. Při námi očekávaném tempu růstu produktivity by mzdy neměly spouštět mzdově-inflační spirálu. Trh nevyvedlo z klidu ani uvolnění měnové politiky v Polsku. NBP snížila svou klíčovou 28-denní intervenční sazbu o 150bp na 11,5% a uvolnila měnovou politiku překvapivě již první den svého dvoudenního zasedání.

      

       Vývoj v uplynulém týdnu změnil naše očekávání budoucího vývoje měnové politiky. Předpokládáme, že ČNB může snížit své úrokové sazby o 25bp v prvním čtvrtletí p. V příštím roce čekáme stabilní sazby.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None