Březnová soutěž: soutěžte a vyhrajte pro svého psa pelíšek, krmivo, nebo hračky!

Březnová soutěž začíná: soutěžte právě teď na jaře a udělejte něco pro svého psa! Vyhrajte pro něj krásný značkový pelíšek, kvalitní krmivo, nebo veselé hračky. Stačí nejpozději do 31.3.2014 správně odpovědět na dvě lehké soutěžní otázky a váš pes bude radostí bez sebe.

Partnerem březnové soutěže zaměřené na naše psí přátele je ROGZ.CZ, známá značka s kompletní nabídkou designových chovatelských potřeb a superprémiových a prémiových krmiv i módních doplňků.

Soutěžní otázky:

1. Kde v Praze má své značkové kamenné prodejny ROGZ?
a)  v Praze 9 a Praze 4
b) v Praze 10 a Praze 5

2. Značka ROGZ  je původem z jaké země?
a) Jižní Afriky
b) Velké Británie  

Soutěž probíhá v termínu od 3.3. – 31.3.2014. Své odpovědi posílejte na soutez@kurzy.cz. Do slosování budou zahrnuti jen ti respondenti, kteří pošlou správné odpovědi na všechny soutěžní otázky nejpozději do 31.3.2014. Každý respondent soutěže může zaslat pouze jeden e-mail. Po ukončení soutěže bude vylosován výherce, který si převezme výhru od ROGZ.CZ. O výhře bude informován e-mailem. Respondenti naší soutěže souhlasí s tím, že na jejich e-mail může být zadavatelem soutěže zasláno reklamní sdělení.

Pomůcka, která pomáhá = elektronické obojky pro psy

K čemu slouží
Psi jsou obecně inteligentní tvorové a velmi rychle se učí novým věcem, povelům a jejich výcvik je relativně snadný. Mnohdy stačí k výcviku nového štěněte sám majitel nebo chovatel v domácím prostředí, anebo využije odborné pomoci ve výcvikovém středisku pro psy. Na cvičáku psi získávají disciplínu, učí se nový věcem a povelům. Setkáváme se však s případy, kdy domácí výcvik i odborný trénink nepomáhá. Psi mohou být tvrdohlaví, nevstřícní k výcviku nebo jen nevychovatelní. Při následných pokusech o úspěšný výcvik psa přicházejí na řadu další výcvikové pomůcky, elektronické obojky pro psy. 

Elektronické obojky pro psy slouží k výcviku psů, a to jak mladých, tak dospělých jedinců, u kterých byl výcvik v období štěněte zanedbaný nebo z jakéhokoliv důvodu nemožný. Pomocí těchto pomůcek se psi snadněji a rychleji naučí poslušnosti, především povelům „Ke mně“, „Pusť“, „Fuj“ a podobně.

Nejdůležitějším povelem pro psa by měl být ten, při kterém přijde k majiteli nebo chovateli na zavolání. Elektronické obojky pomohou vycvičit i dospělého psa, a tak překonat i obecně rozšířené rčení, že „Starého psa novým kouskům nenaučíš“. 

Tyto výcvikové pomůcky jsou vhodné:
* pro psy, u kterých se nedaří výcvik poslušnosti běžným způsobem
* pro dospělé jedince, u kterých byl zanedbaný výcvik v období růstu, například psi z útulku
* u tvrdohlavých a temperamentních psů a psů se sníženým prahem bolestivosti
* pro myslivecké a lovecké psy, které je mnohdy těžké odvolat, pokud chytí stopu

Elektronické obojky mohou tedy používat trenéři ve výcvikových střediscích, myslivci a lovci, ale také běžní chovatelé psů, kteří si už nevědí rady s výcvikem svého psa

Jaké jsou typy těchto pomůcek
Na trhu je několik kvalitních a osvědčených značek elektronických pomůcek při výcviku psů. Elektronické obojky neslouží jen pro výcvik poslušnosti u psů, ale také k odstranění nebo omezení nežádoucího chování nebo štěkání vašeho domácího mazlíčka, pokud zůstává během dne sám doma. Pro ty majitele psů, kteří se použití elektronického obojku brání a řeší problém s neustálým štěkotem svého psa, nabízí výrobci elektronických zařízení řešení – jednotky proti štěkání. Tyto jednotky fungují na principu vysílání ultrazvukového tónu, zachytí-li štěkot nebo vytí psa. Takovéto jednotky jsou dostupné jak pro vnitřní používání (jednotka proti štěkání v uzavřené místnosti), tak venkovní jednotky – outdoor, které zachytí štěkot psa v dosahu 15 metrů. 

Elektronické obojky mají různá nastavení a jsou dostupné pro malá i velká plemena psů. Při výběru vhodného elektronického obojku se proto doporučuje brát ohled na váhu cvičeného psa. Různé úrovně nastavení umožní chovatelům ovládat psa až na několik stovek metrů. Tuto vlastnost zejména ocení chovatelé psů, kteří řeší problém s utíkáním svého psa, pokud není na vodítku. Ovládání obojku pomocí vysílačky umožní aktivovat zvukový tón, vibraci nebo statický výboj, anebo různé kombinace těchto nastavení. Není tedy potřeba ihned použít elektronický výboj, ale pouze tón nebo zavrnění dokáže psa upozornit na nežádoucí chování. Samotné statické výboje mají několik stupňů, při výcviku se začíná s nejslabším výbojem a podle (ne)poslušnosti psa se stupeň intenzity výboje může zvýšit.

Při výběru vhodného obojku je nutné řídit se těmito parametry:
* váha psa
* využití obojku, obojky mohou být nejen voděodolné, ale také vodotěsné a dokonce plně ponořitelné
* maximální dosah mezi vysílačkou a obojkem
* kombinace zvukový tón, vibrace a statický impuls

Bezpečnost a předsudky
Mnoho lidí mívá předsudky, že používání elektronických obojků je zdraví škodlivé, příliš drastické opatření nebo dokonce je považováno za týrání psů. Zde je zapotřebí nezaměňovat termíny elektronické a elektrické obojky pro psy. Elektronické obojky jsou z jemné elektroniky, statické výboje nejsou pro zdravého psa nikterak nebezpečné nebo zdraví škodlivé. 

Kde koupit
Elektronické obojky a jednotky proti štěkání lze pořídit ve specializovaných prodejnách chovatelských potřeb ROGZ, anebo online ve specializovaném e-shopu www.ROGZ.cz. Prodejní team je odborně proškolený a s výběrem vhodného výcvikového prostředku rádi a ochotně pomohou.

Co na to psi
Každý majitel nebo chovatel psa si pravděpodobně uvědomí, že zrovna jeho pes nebude z používání elektronického obojku nadšený a radostí nebude vrtět ocasem. Pokud se ale setkáváme s neodstranitelnou neposlušností psa, je velmi důležité s tímto problémem pracovat a psovi jasně vytyčit mantinely v jeho chování, ukázat mu, kdo je, ve vztahu mezi člověkem a psem, pánem.  U elektronických obojků psi rychleji pochopí, že mají svého pána poslouchat a používání těchto výcvikových pomůcek může být jen dočasné.

Václav Masopust
www.ROGZ.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky