Kurzy měn: Společné evropské měně se i včera proti americkému dolaru dařilo. Zatímco v ranních hodinách se...

Jan Vejmělek, 8.2.2002

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 8.2.2002

      Kurz USD/EUR

       Společné evropské měně se i včera proti americkému dolaru dařilo. Zatímco v ranních hodinách se kotace pohybovaly pouze těsně nad 0,8650, v závěrečných hodinách amerického obchodování se již kurz dostal nad hladinu 0,8700, a to až k 0,8715. Protože se již nad úrovní 0,8700 kurz udržel, skončilo včera euro proti dolaru na 0,8707. Euru včera pomohly příznivé zprávy z Evropy, naopak proti dolaru stály i včera klesající akciové trhy. Lepší výsledek amerických Jobless Claims již nic nezachránil.

       Podporu získalo euro zejména po zprávě, že se prezident ECB chystá v červenci 2003 odejít do důchodu. Euro však bylo podpořeno i fundamentálně, a to jednak zveřejněním příznivých německých dat a jednak oznámením ECB, že se rozhodla nesnížit úrokové sazby v důsledku optimistického očekávání budoucího hospodářského vývoje v Evropě.

       Možnost dosažení dna v tomto hospodářském cyklu, pokud se německé ekonomiky týče, naznačila včera zveřejněná data průmyslových objednávek. Ty totiž zaznamenaly v prosinci růst o 5,0% oproti listopadovým 0,6%. Data naznačují, že rostly domácí i zahraniční objednávky, a to o 5,6%, respektive o 4,5%. Podle prezidenta ECB W.Duisenberga by již měly být zřetelné signály oživení evropské ekonomiky v první polovině roku, k jeho konci očekává růst o 2% až 2,5%.

       Včerejší výsledek amerických Jobless Claims naznačil, že situace na dosud slabém trhu práce by se mohla začít zlepšovat. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti totiž dosáhl v posledním měřeném týdnu 376 tisíc, což bylo méně něž v týdnu předcházejícím (391tis) i méně, než kolik v průměru očekával trh (390tis). Čtyřtýdenní klouzavý průměr se dostal na svou nejnižší hodnotu od srpna 2001.

       Příznivý vliv Joibless Claoms však byl v průběhu amerického obchodování vymazán dalším poklesem amerického akciového trhu, který je stále negativně ovlivňován bankrotem Enronu. Zatímco index DJIA si včera pohoršil o -0,29%, technologický index Nasdaq propadl o výrazných -1,69%. Stabilizace na amerických akciových trzích je nutným předpokladem pro obnovení důvěry v americkou měnu.

       V Německu dnes bude zveřejněn výsledek prosincové průmyslové produkce. Uvidíme, zda-li toto číslo potvrdí včerejší průmyslové objednávky. Pokud by tomu tak bylo, může se euro posunout ještě o něco výše. V USA bude odpoledne zveřejněn výsledek prosincových velkoobchodních zásob. Důležité bude i dnes sledovat americké akciové trhy. Pokud zkorigují své předchozí ztráty, mohla by se korekce v průběhu amerického obchodování objevit i na devizovém trhu.

       Kurz CZK/EUR

       Ani včerejší den nevyvedl korunu z letargie předchozích dnů. Stejně jako po celou první polovinu týdne i včera se kurz pohyboval bez trendu pouze v důsledku technických faktorů. Po otevření na 31,88 se kurz prakticky po celý den udržel v pásmu mezi 31,83 a 31,90. K mírnému posílení došlo až v závěru obchodování, kdy se koruna pokoušela o prolomení 31,80. Protože však pokusy o zdolání této hladiny nebyly včera úspěšné, skončila koruna právě na 31,80.

       I když skončila inflační data mírně nad tržním očekáváním, je zřejmé, že za její růst mohou především deregulace a potraviny. Koruna bezprostředně nereagovala. Dnešní obchodní den však již zahájila pod hladinou 31,80. Pro dnešní den očekáváme pohyb v pásmu mezi 31,70 a 32,00 s možností testování silnějších úrovní.

       Kurz CZK/USD

       Vzhledem k tomu, že na trhu koruny proti euru bylo včera naprosté mrtvo, řídil se kurzový vývoj koruny proti dolaru pouze tím, co se dělo na trhu dolaru s eurem. V souladu s tím koruna během první hodiny obchodování posílila z otevíracích 36,86 až k 36,65. Po převážnou většinu dne se pak kurz naší měny pohyboval v mírně oslabujícím trendu směrem k 36,83. Se vstupem amerických obchodníků na trhy koruna opět posílila, a to dokonce pod 36,60. Zavírací kurz včerejšího dne činil 36,58.

       Nepředpokládáme, že by koruna proti dolaru příliš reagovala na ranní data české lednové inflace a míry nezaměstnanosti. I poslední pracovní den v tomto týdnu bude koruna především pod vlivem kurzového vývoje eura proti dolaru. Z tohoto pohledu mohou být pro korunový trh zajímavá dnes zveřejňovaná německá data prosincové průmyslové výroby a americký výsledek velkoobchodních zásob. Významným kurzotvorným faktorem zůstane americký akciový trh.

       Kurz JPY/USD

       Jen zahájil své čtvrteční obchodování na úrovni cca 133,61. Po celý den se japonská měna pohybovala bez výraznějšího trendu pouze v úzkém pásmu mezi hladinami 133,50 a 134,00. Své obchodování japonská měna zakončila na úrovni 133,70.

       Včerejší obchodování bylo opět klidnější. Na trhu se stále spekuluje jak o další podpoře ekonomiky ze strany centrální banky, tak i možném zásahu vlády proti příliš oslabující měně. Bank of Japan by případně zvýšila odkup dluhopisů a zvýšila by tak tím nabídku peněz.

       Dnes ráno byly zveřejněny některé indikátory z ekonomiky. Velkoobchodní ceny v lednu poklesly o více neř původně trh očekával, o -0,2% m/m. Podobný vývoj zaznamenaly i bankovní úvěry (-4,6% y/y) a výdaje domácností. Výdaje domácností v prosinci poklesly o -6,6% y/y, trh ale předpokládal snížení pouze o -4,2% y/y. Pokles výdajů domácností tak koresponduje s vývojem cen, které stále klesají. Spotřebitelům se tak stále vyplatí s nákupem vyčkat. Celá ekonomika tak bojuje s deflační krizí a zatím vývoj nejeví známky obratu. Naopak mírně pozitivnějšího výsledku dosáhly průmyslové objednávky. Ty zaznamenaly v prosinci pokles pouze o -0,5% m/m. V meziročním srovnání je to ale stále vysokých -14,4%.

       Kurz GBP/USD

       Ve čtvrtek libra proti dolaru nepatrně posílila. Své obchodování zahájila libra na hladině cca 1,4117. Výraznější pohyby zaznamenala až v evropském obchodování, kdy nejdříve oslabovala k hladině 1,4070. Odpoledne zaznamenala výkyv až k úrovni 1,4140, tentokrát si ale tuto hladinu nepodržela. Udržet se na této hladině se libře podařilo až ve večerních hodinách. Své obchodování libra zakončila na úrovni 1,4129.

       Včera byla libra opět ovlivňována trhem euro-dolar. Proti euru pak libra oslabovala. Oslabení zaznamenala díky pesimistickým očekáváním a později mírně horším výsledkům prosincové průmyslové výroby. Ta v prosinci meziročně poklesla o -4,6%. Stále se tak zvýrazňuje dichotomie britské ekonomiky, kdy na jedné straně maloobchod zaznamenává výrazný růst a naopak průmysl výrazný pokles. Tato situace pak neusnadňuje centrální bance její rozhodování.

       Právě včera skončilo její pravidelné zasedání. Na něm se rozhodla svou monetární politiku neměnit a ponechala úrokové sazby na dosavadní úrovni, 4,00%. Toto rozhodnutí a ani stejné rozhodnutí Evropské centrální banky nemělo na kurz libry vliv.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý včera proti dolaru posílil. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni 4,2700. Po zahájení obchodování zlotý osciloval okolo zahajovací úrovně. Posílení zaznamenal až v odpoledních hodinách, kdy se dostal pod hladinu 4,2400. Nakonec své obchodování zlotý uzavřel na hladině cca 4,2298.

       Včera zlotý korigoval středeční výraznější oslabení. Zlotý dříve oslabil poté, co ministr financí Marek Belka prohlásil, že by pro Polsko bylo dobré svou měnu před vstupem do systému ERM II oslabit. Dnes by měly být zveřejněny ceny potravin za obě poloviny měsíce ledna. Údaje by měly více naznačit nejbližší vývoj inflace.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None