Makroekonomika: Na konci tohoto týdne zveřejnil Český statistický úřad vývoj lednové inflace. Ceny se oproti..

Dan Karpíšek, 8.2.2002

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 8.2.2002

      Na konci tohoto týdne zveřejnil Český statistický úřad vývoj lednové inflace. Ceny se oproti prosinci v průměru zvýšily o 1,5%. Meziroční dynamika poklesla na 3,7%. Nejvíce se na cenovém růstu podílely ceny ve skupině bydlení (3,8%) a také ceny potravin (1,9%). Za vysokým růstem cen ve skupině bydlení stály především deregulace. Dopad deregulací dosáhl na celkové inflaci téměř jednoho procentního bodu. Za růstem cen potravin stálo především zvýšení cen zeleniny, ovoce a brambor. Určitým negativním překvapením je ale vývoj cen ve skupině ostatní zboží a služby (2,1%).

       V dalších měsících bychom až na únorové číslo měli vidět klesající trend CPI. Inflace by se měla v polovině roku měla dostat až pod hladinu 3,0%. Poté by mělo dojít k obratu ve vývoji a inflace by měla postupně stoupat k úrovni 3,6%. Tento vývoj by neměl centrální banku nutit k žádným krokům. Monetární podmínky by se měly změnit až na konci roku, kdy očekáváme zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů.

       Také byl zveřejněn vývoj míry nezaměstnanosti - zvýšení na lednových 9,4%.
Letošní sezónní efekt byl oproti minulému roku silnější. Na konci roku došlo k ukončení mnoha pracovních poměrů na dobu určitou a také byla menší nabídka prací sezónního charakteru. Na trhu práce se také projevuje vliv zpomalení evropské, především pak německé ekonomiky. Výrobci čelí nižší poptávce a snaží se tento dopad kompenzovat snižováním nákladů a zvyšováním produktivity práce na úkor zaměstnanosti.

       Ministerstvo financí na konci minulého týdne zveřejnilo stav státních financí na konci ledna. Příjmy státního rozpočtu se meziročně snížily o 2,8 mld . Výdaje ale vzrostly o 19,4 mld . Výsledkem je pak deficit ve výši -3,4 mld (v lednu 2001 byl přebytek 18,8 mld ). Na straně příjmů se nejvýrazněji projevil propad u výběru daní (zejména DPH). Stranu výdajů významně ovlivnila další úhrada ztráty KoB za rok 1999 a neinvestiční transfery krajům a obcím.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None