Makroekonomika: Na konci tohoto týdne zveřejnil Český statistický úřad výsledek únorové inflace. Ceny se oproti...

Dan Karpíšek, 8.3.2002

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 8.3.2002

      Na konci tohoto týdne zveřejnil Český statistický úřad výsledek únorové inflace. Ceny se oproti lednu v průměru zvýšily o 0,2%. Meziroční dynamika vzrostla na 3,9%. Za růstem cen stály především regulované položky, které vzrostly o 0,8%. Tržní ceny stagnovaly a inflační tlaky tak zůstávají tlumené. Nejvíce se na cenovém růstu podílely ceny ve skupině pošty a telekomunikace (5,1%) a také ceny ve skupině rekreace a kultura (1,0%). Deregulace ovlivnily především telekomunikace. V opačném směru působily ceny potravin (-0,5%).

       V dalších měsících bychom již měli vidět klesající trend CPI. Inflace by se měla v polovině roku dostat výrazněji pod hladinu 3,0%. Poté by mělo dojít k obratu ve vývoji a inflace by měla postupně stoupat k úrovni 3,6%. Tento vývoj by neměl centrální banku nutit k žádným krokům. Monetární podmínky by se měly změnit až na konci roku, kdy očekáváme zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů.

       V pátek byl také zveřejněn další vývoj míry nezaměstnanosti - snížení na únorových 9,3%.
Po lednovém zvýšení nezaměstnanosti se situace na trhu práce mírně zklidnila. K nepatrnému zlepšení pomohlo v únoru příznivější počasí, které umožnilo vznik některých sezónních pracovních míst (zejména stavebnictví a zemědělství). Tento pozitivní efekt ale nebyl zaznamenán ve všech oblastech ČR. Na trhu práce se stále projevuje vliv zpomalení evropské, především pak německé ekonomiky. V meziročním srovnání je míra nezaměstnanosti vyšší a počet volných pracovních míst nižší. Na jedno volné pracovní místo připadá již 9,8 uchazeče.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None