Ceny bytů rostou a hypotéky zpřísňují, přesto mají Češi o vlastní bydlení na úvěr zájem

REKLAMA       Inzerce, 22.5.2017

Ceny bytů rostou, přesto touha po vlastním bydlení Čechů neutuchá. Ti skupují novostavby, panelové domy i činžovní domy ve staré zástavbě ve velkém. Mnohé zájemce od koupě nemovitosti neodrazují ani přísnější podmínky nastavené Českou národní bankou a dražší hypoteční úvěry.

Meziročně ceny bytů stále rostou. Nejvíce hodnota nemovitosti poskočila u bytů v Jihomoravském kraji, ve Středočeském kraji, v Plzeňském kraji a v Praze. Naopak mírný nárůst až stagnaci za první čtvrtletí roku 2017 zaznamenali v Ústeckém kraji a v Olomouckém kraji.

Drahé byty neodrazují zájemce od koupě, mnohé ale vyhání z velkých měst. V současné době, kdy došlo k nárůstu cen a ke zpřísnění podmínek ČNB, se řada lidí uchyluje k bydlení na venkově. Těžko se ale tomuto trendu divit, když v Praze se aktuálně byt o velikosti 75 m2 prodává i za více než 6 000 000 Kč. Vždy však záleží na konkrétní lokalitě, v okrajových částech lze pořídit bydlení i výrazně levněji.

Jaké byly průměrné ceny bytů v České republice za poslední čtvrtletí roku 2016?

Přísnější podmínky ČNB a daň z nabytí neodrazuje od koupě

Rostoucí ceny měla zastavit omezení centrální banky. Ta výrazně zpřísnila sjednávání hypotéky. Na úvěry na bydlení už nedosáhne každý, minimálně 10 % z kupní ceny je totiž nutnou podmínkou, přes kterou v bance dnes už nejede vlak. Přesto se nové smlouvy uzavírají ve velkém.

Omezení ČNB se prozatím ještě na počtu poskytnutých úvěrů nepodepsala, přísnější podmínky ale jistě brzy realitní trh zaznamená. Pořídit si vlastní byt totiž nestěžuje jen nutnost mít našetřenou alespoň desetinu z hodnoty nemovitosti, ale zároveň i daň z nabytí, která je významným nákladem navíc pro kupujícího. Na pořízení bytu v Praze o velikosti 75 m2 tak potřebujete mít k dispozici minimálně 840 000 Kč. Umět si spočítat hypotéku a nezapomenout na další nezbytné náklady je pro úspěšné sjednání a splácení zcela nezbytné.

Ceny bytů letos klesat nebudou

Je jisté, že se ceny nemovitostí zastaví a opět začnou klesat. Bohužel letos to určitě nebude. Kdy se levnějších bytů dočkáme, je zatím ve hvězdách. I přes nepříznivou situaci na realitním trhu je půjčka na bydlení stále tím vhodným úvěrem, díky kterému můžete mnoho získat. Zapotřebí je si jen stanovit priority a dobře si spočítat, zda se vám vyplatí drahý byt v centru metropole, nebo levnější alternativa na periférii.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika