ČEZ, a.s. - ukončení probíhajícího retrofitu Elektrárny Tušimice 1

Petr Hanisch, 22.2.1999

ČEZ, a.s. - ukončení probíhajícího retrofitu Elektrárny Tušimice 1

 

Na svém včerejším jednání představenstvo ČEZ, a. s., jednomyslně rozhodlo o ukončení probíhajícího retrofitu Elektrárny Tušimice 1 (ETU 1). Zároveň doporučilo nabídnout zařízení elektrárny k odprodeji, s tím, že nový vlastník může v retrofitu ETU 1 pokračovat. V nejbližší době bude vyhlášeno výběrové řízení na odprodej elektrárny a poskytnuto informační memorandum pro investory.

Hlavními důvody, které vedly ČEZ k tomuto rozhodnutí, jsou pokles výkonnosti české ekonomiky a pomalejší tempo deregulace cen elektřiny. Tyto vnější vlivy negativně ovlivňují hospodaření společnosti. Vedení ČEZ proto přehodnocuje veškeré investiční akce s cílem najít úspory i v této oblasti.

Zároveň představenstvo poukázalo na pro ČEZ nevhodný způsob modernizace elektrárny. Retrofitovaný zdroj by podstatně zaostával, hlavně svojí účinností, za moderními hnědouhelnými zdroji.

ČEZ nabízí tento zdroj k prodeji jako vstřícný krok ke vzniku konkurenčního prostředí na trhu s elektřinou. Věříme, že ostatní výrobci elektřiny v ČR využijí naší nabídky. Zájem by mohli projevit i regionální distribuční společnosti ”, řekl k tomu tiskový mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Retrofit tušimické elektrárny počítal s celkovou modernizací a odsířením tří 110 megawattových bloků, které spalovaly hnědé uhlí. Celkové náklady měly dosáhnout částky 4,8 miliardy . Se zahájením provozu všech tří bloků se počítalo na podzim roku 2000.

 

ČEZ, a. s., 19. 2.1999



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None