ČNB rozhodla snížit sazby nejmenší možnou většinou 4:3. Dnes aukce GB 6.55/11.

Dan Karpíšek, 12.2.2003

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      České dluhopisy včera korigovaly nepatrnou část svých předešlých zisků. Důvodem jejich poklesu bylo pondělní snížení cen evropských dluhopisů po zavření českého trhu. Menší vliv mělo i zveřejnění „minutes“ centrální banky.

      

       Minutes ukázaly, že snížení sazeb o 25bp na 2,50% prošlo nejmenší možnou většinou 4:3. Záznam z jednání bankovní rady však dále konstatuje, že pokud by nedošlo k chybě při vykazování deficitu ZO, byly by úrokové sazby sníženy v Q4 výrazněji. Díky vyšší vykazované než skutečné vnější nerovnováze k tomu tehdy nedošlo. Sazby tak byly sníženy až v lednu (po revizi dat). Jako proinflační rizika centrální banka vnímá fiskální politiku a mzdový vývoj. Navíc je konstatováno, že pokud by cenové deregulace byly shodné s výší použitou při stanovení inflačního cíle, návrat inflace do cílovaného koridoru by byl rychlejší. Celkově však „minutes“ konstatují, že poptávkové inflační tlaky se nevyskytují jak v současné době, tak v horizontu „nejúčinnější“ transmise. Držíme si názor, že cyklus snižování sazeb již skončil. Největším rizikem pro ještě jedno snížení sazeb je výrazně horší (než ČNB předpokládaný) vývoj v zahraničí. Centrální banka poměrně optimisticky předpokládá růst HDP v Německu v roce 2003 o 0,9%.

      

       Stavebnictví není číslo, které by trh výrazně zajímalo. Zejména to platí v den, kdy probíhá re-opening 14mld GB 6.55/11. Předpokládáme, že se aukce upíše okolo 3.94% - aktuální cena bid. Nečekáme tedy žádné výrazné negativní překvapení. Na druhé straně s tak velkým objemem poptávky jako v minulé aukci nelze počítat. Bid-to cover ratio při předcházejícím re-openigu GB6.55 dne 21.10.2002 v objemu 10mld dosáhlo téměř 3. Zahraniční sentiment by měl být spíše příznivý. Při otevření může bondům opatrný tón včerejšího projevu A. Greenspana. Bondy by měla podpořit i francouzská průmyslová produkce, kde jsme opět pesimističtí.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None