V roce 2023 bylo do české sítě připojeno celkem 82 799 solárních elektráren. Je však nutná péče, znečištěné panely mohou mít totiž i o 20 % nižší výtěžek

Solární sektor opět přidal na rychlosti, počet fotovoltaických elektráren v České republice vzrostl výrazně. V roce 2023 došlo k nárůstu o 145 %, z 49 000 v roce 2022 na 82 799 v roce 2023. O solární elektrárny je třeba se však pečlivě starat a čistit je. Znečištěné solární panely totiž mohou mít znatelně nižší výtěžek.

„Znečištění způsobené prachem, sazemi a pylem snižují výkon fotovoltaických zařízení a solárních modulů až o 20 %. Přirozené působení deště, rosy a větru jednoznačně nepostačuje k tomu, aby se moduly účinně očistily. Pro jejich důkladné čištění je nyní k dispozici speciální příslušenství pro vysokotlaké čističe,“ představuje novinku Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

S kartáčem iSolar, což je systém s rotujícími kartáči připevněný na teleskopické tyči, lze v závislosti na verzi šetrně vyčistit až 1 500 m² modulových ploch. Možnosti použití zařízení iSolar jsou prakticky neomezené. Využít je lze všude, kde jsou provozovány solární a fotovoltaická zařízení: v zemědělství, v průmyslu, na budovách, včetně těch rezidenčních. Zvláště pak na místech, která jsou vystavena silnému znečištění.  

V zemědělství způsobuje především prach ze sousedících polí nebo odpadní vzduch ze stájí velké problémy. Podobně to platí o průmyslových areálech či instalacích ve městech či u rušných komunikací. Kärcher iSolar je hospodárné řešení jak pro provozovatele fotovoltaických zařízení, tak i pro firmy zabývající se jejím čištěním.

Tvrdá voda může zapříčinit vznik vápenných usazenin, čímž může drasticky poklesnout výkonnost modulů. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie