Ve čtvrtek se v Bruselu uskutečnil historicky první Jaderný summit, který se konal v návaznosti na historické zahrnutí jaderné energie do globální inventarizace dohodnuté na konferenci OSN o změně klimatu COP28 v

Vlada.cz, 22.3.2024

Ve čtvrtek se v Bruselu uskutečnil historicky první Jaderný summit, který se konal v návaznosti na historické zahrnutí jaderné energie do globální inventarizace dohodnuté na konferenci OSN o změně klimatu COP28 v Dubaji v prosinci 2023.

🤝 Svolání Jaderného summitu považuje premiér PPetr Fialaza symbolické zakončení cesty za uznáním jádra jako čistého zdroje energie, která nicméně nebyla zpočátku jednoduchá.

💬 „Česká republika od počátku sází na jádro, jsme přesvědčeni, že je to zdroj energie, který nám zajistí nejen dostupnou a bezpečnou energii, ale jádro je jednou z cest, jak dosáhnout dekarbonizace a naplnit tak klimatické cíle,“ uvedl Fiala.

Cílem summitu bylo jasně říci, že jaderná energetika má budoucnost a bude mít svou silnou pozici v energetických mixech nejen evropských států.

🇨🇿 Česko je od počátku členem Jaderné aliance, ať už na evropské úrovni, nebo na celosvětové úrovni. Díky tomu je schopno lépe spolupracovat a koordinovat aktivity.

V rámci deklarace signatáři potvrzují pevnou podporu rozvoji jaderné energetiky, společným cílem je vytvoření spravedlivého, otevřeného, a globálního tržního prostředí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie