Nová pravidla trhu s elektřinou prošla prvním čtením. Lépe ochrání spotřebitele a umožní jim snižovat výdaje

mpo.cz, 19.4.2024
 
Poslanci a poslankyně dnes schválili v prvním čtení novelu energetického zákona LEX OZE III, která přináší nová pravidla trhu s elektřinou. Novela zahrnuje zásadní změny pro ukládání elektřiny, poskytování služeb flexibility a jejich agregaci. Nová pravidla dají spotřebitelům možnost lépe řídit spotřebu energií a umožní jim tak snižovat výdaje za elektřinu. Novela také lépe ochrání zákazníky.

„V naší nejnovější novele se zaměřujeme na modernizaci energetiky a lepší ochranu zákazníků. Domácnostem a firmám umožní tato novela lépe řídit svou výrobu a spotřebu elektřiny a díky tomu snižovat výdaje. Posílí také jejich energetickou nezávislost,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že oceňuje rozhodnutí poslanců schválit novelu v prvním čtení.

Podrobný popis nových pravidel, a to, jaké možnosti se díky nim otevřou zákazníkům, najdete na tomto odkazu. To, jak bude moderní energetika vypadat v praxi, najdete na webu Ministerstva průmyslu a obchodu www.energiezamene.cz.

Novela také zahrnuje nová opatření na zlepšení ochrany spotřebitele. Zavádí totiž povinnost pro obchodníky s energiemi stanovit takzvaný index zajištění. To posílí transparentnost a umožní spotřebitelům lépe se rozhodovat při výběru svého dodavatele podle toho, jestli má nakoupeno dostatek energií pro pokrytí poptávky svých zákazníků.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie