Na VUT vznikla první česká akreditovaná zkušebna souladu střídačů

ERÚ, 19.4.2024
V Česku nově funguje první tuzemské akreditované zkušební pracoviště pro ověření souladu střídačů s požadavky české elektrizační soustavy. Zkušebna je na Vysokém učení technickém v Brně (VUT), novinku představil místní Ústav elektroenergetiky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií ve spolupráci se Strojírenským zkušebním ústavem (SZÚ). Slavnostního otevření se zúčastnila i Martina Krčová, členka Rady ERÚ.

„Zahájení činnosti akreditované zkušebny je velikým přínosem, který povede ke zvýšení kvality instalovaných střídačů. Tím se do budoucna podpoří stabilita, bezpečnost a spolehlivost sítě, což je pro transformaci k moderní energetice klíčové. ERÚ tuto aktivitu vítá a velmi oceňuje,“ říká Martina Krčová, členka Rady ERÚ.

Nová zkušebna bude ověřovat soulad střídačů s požadavky pravidel provozování distribučních soustav (PPDS) a připojovacích podmínek příslušných provozovatelů distribučních soustav (PDS), a to pouze pro provoz v Česku. Metodika, na základě které jsou zkoušky prováděny, je aktuálně akreditována pro střídače do výkonu 100 kW (v ČR zahrnující výrobní moduly kategorie A1 a A2) a je relevantní pro tyto komponenty: fotovoltaické síťové střídače, hybridní měniče ve výrobním režimu, měniče bateriových akumulačních systémů ve výrobním režimu, v jednofázovém, dvoufázovém nebo třífázovém provedení.

V českém prostředí v minulosti stačilo k ověření souladu střídačů čestné prohlášení, případně potvrzení dodavatele nebo výrobce střídače. Praxe však ukázala, že toto doložení nemusí být dostatečné. Komerčně nabízená služba navazuje na legislativní opatření a bude fungovat jak pro potřeby distributorů střídačů, kteří plánují své výrobky prodávat a instalovat, tak pro instalační firmy.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie