Pohonné hmoty to zatím výš nevytáhnou, čekejme zlevnění, hrozbou je ale případný konflikt mezi Izraelem a Íránem

Pohonné hmoty čeká první letošní výraznější zlevňování. A to navzdory aktuálnímu zahájení motoristické sezóny. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, k němuž v uplynulých dnech došlo. Ještě minulý týden se ropa Brent prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Včera však uzavírala na méně než 84 dolarech.

Benzín by z předvčerejší průměrně ceny 40,33 koruny za litr měl v příštích sedmi dnech zlevnit o zhruba třicet haléřů, nafta pak o přibližně padesát haléřů na litr – ze své předvčerejší ceny 38,95 koruny za litr.

Za vyhlíženým poklesem cen pohonných hmot stojí zejména pokles cen ropy na světovém trhu. K němu vedou kromě vysokého stavu zásob v USA náznaky možného příměří mezi Izraelem a Hamásem, které by zklidnilo situaci na Blízkém východě. Obchodníkům s ropou by se tak tím pádem dostalo ujištění, že pravděpodobnost výpadku jejích dodávek z blízkovýchodního regionu citelně klesá. Tím pádem by se snížila – a snižuje se částečně již nyní – související riziková přirážka, jež je součástí ceny ropy.

Naděje na dosažení příměří je nyní nejvyšší od týdenního příměří uzavřeného loni v listopadu. Nynější příměří by navíc Spojeným státům umožnilo zrychlit postup v rámci dojednávání historické úmluvy se Saúdskou Arábií. Washington by na jejím základě poskytl Rijádu bezpečnostní záruky a otevřel cestu k navázání diplomatických styků Saúdské Arábie a Izraele. Pokud tedy právě Izrael bude svolný k příměří ve své válce s Hamásem v Gaze, jež začala loni v říjnu.

Jednání mezi Washingtonem a Rijádem v posledních týdnech zintenzivnila. Pokud by americká administrativa úmluvu s Rijádem vskutku dojednala, bude to rovněž předvolební trumf stávajícího prezidenta Bidena. Zajistila by opravdu zásadní zklidnění situace na Blízkém východě, což by přivodilo další výrazný pokles zmíněné rizikové přirážky v ceně ropy.

Hrozí ale i docela opačný scénář. Byť bezprostředně trhy žijí naději na zásadní zklidnění situace na Blízkém východě. Opačný scénář, naštěstí méně pravděpodobný, předpokládá přímý vojenský střet Izraele a Íránu, který teroristy Hamásu dlouhodobě podporuje. Tento střet by zahrnoval útoky na ropná zařízení v blízkovýchodním regionu, takže cena ropy by dle Bloombergu mohla vylétnout až nad 150 dolarů za barel. Ceny pohonných hmot v Česku by tak výrazně převyšovaly úroveň 40 korun za litr, a mohly by se dokonce přiblížit úrovni 50 korun za litr.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie