Ráno ve sprše udělá divy

Living, 8.7.2005

Chcete se příjemně nastartovat do horkého letního dne? Máte rádi, když váš vzhled ocení partnerka či partner i vaše okolí? Možná k tomu někdy postačí jen maličkost: ranní sprcha!

 

Existuje spousta důvodů, proč je ranní sprcha ideálním začátkem dne. Například hygiena: přes noc odevzdáme do lůžka kolem 0,5 až 1,5 litru potu, takže pokožka může připomínat docela pěkně použitý piják. A protože bidet vlastní jen promile domácností, je důvodů k ranní sprše určitě dost.

Sprchovat se sice můžete i ve vaně, ale mnohem pohodlnější a rychlejší je použití sprchového koutu. Trend je zcela jasný – velký sprchový kout (alespoň 90 x 90, lépe však 80 x 120 centimetrů i více) s mělkou vaničkou, termostatická baterie a maximální transparentnost neboli bezrámové konstrukce či dokonce pouhé prosklené zástěny bez jakýchkoliv dveří. Vzhledem k velké vaničce pak postačí čelní zástěna, do sprchy vstupujete z volného boku. Závěsy? Ty se používají jen minimálně, vždyť komu by se líbilo, aby se mu v určitém momentě přilepilo na hýždě cosi, připomínající nalepenou igelitovou tašku?!

 

Living tip

Pravidla pro sprchování

Nezkoušejte si dát na závěr vaší očisty „zdravou“ studenou spršku. Rozproudili byste si krevní oběh a doslova nastartovali pocení. Sportovně zaměření nadšenci, kteří ráno začínají kondičním během nebo pár sety tenisu, by měli se sprchou chvíli počkat, až se v jejich těle všechno zklidní, a také zapomenout na střídání teplé a studené vody, které aktivuje krevní oběh. Jinak se totiž budou opět potit.

 

 



Sprchy podle velikosti

Ve sprše platí, že velikost rozhoduje. A tak kromě toho, že se sprchové hlavice zvětšily do tvaru pořádně velkých slunečnic, případně děravých stropů, přišli výrobci – pokud jde o velikost – i s dalšími změnami. Nemohli si totiž nevšimnout, že zážitek ze sprchování se snižuje se vzdáleností od sprchové hlavice či trysek.

Firma Keuco tak přišla například s patentovaným sprchovým termostatem Aquamove, u něhož lze jediným otočením kohoutu posunout sprchovou hlavici do požadované výšky. „Rozptyl“ je až 70 centimetrů, takže není problém, aby sprchu využil basketbalista stejně tak jako jeho šestiletý syn. Novinka získala v Německu Cenu za inovaci v architektuře a stavebnictví.

Výšce postavy se snadno přizpůsobí i  sprchový panel Pharo Lift 2 od Hansgrohe. Ten vedle naklonitelné horní sprchy Raindance Air nabízí i ruční sprchu se třemi druhy proudů či šest postranních masážních trysek. Celý panel snadno posunete dotykem ruky a pomocí plynové tlačné pružiny tak, aby vše odpovídalo vaší výšce - třeba i polička se sprchovým gelem nebo šampón, které patří na odkládací plochu v horní části za panelem.

 

Někteří výrobci doporučují protiskluzné úpravy vaniček (Kaldewei má například takzvaný Antislip), ale toto dodatečné zdrsnění povrchu se přece jen hůře čistí.

K módnímu řešení dnes patří dřevěné rošty, naopak „stálicí“ jsou madla, které slouží při vstupu i výstupu v případě hlubších vaniček, ale také při mytí nohou.

 

 

Alena Řezníčková

Foto: archiv

 

Další informace k tématu najdete v Living 7-8/2005



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna