Co se zdí ?

Vymalovat? Tradiční úprava. Kus vytapetovat? Proč ne, zajímavé. A co na kus zdi něco namalovat? Kreativní, zajímavé, neobvyklé. O těchto třech možnostech vám dnes povyprávím.

 

Barevnost zdí společně s podlahou nám určují charakter místnosti, na zdech se můžeme vyřádit dle momentální nálady, vkusu, protože po kratší době je můžeme změnit opět k obrazu svému.

Vymalovat místnosti je dobré v případě, že máme v úmyslu si na zdi pověsit obrazy, které se nám líbí. Vytapetovat je fajn, chceme-li utvořit v místnosti zajímavý prvek nebo rozdělit prostor. Samozřejmě toto se dá vytvořit i výmalbou, ale krásné vzory tapet nám prostor o to obzvláštní. Další možností je na zdi vytvořit obraz, a to je přenádherná, originální varianta.

Ale začneme od základu. Bílý strop místnost vždy opticky zvětší. Bílý strop, světlé zdi a tmavší podlaha nám zaručí prostornější dojem z místnosti, naopak použijeme-li na stěny sytější odstín, prostor opticky zmenšíme. Místnost prohloubíme použitím světlejšího odstínu na zadní straně oproti odstínům na bočních stranách. Vybereme-li tmavší odstín na zadní straně, místnost opticky zkrátíme. Chceme-li místnost opticky zkrátit a zároveň rozšířit, na zadní stěnu a strop dáme sytější barvy. Tyto efekty vytvoříme i kombinováním barvy a tapety na zdi. Ovšem tapeta vytvoří i dekorační prvek, může zkrátit dlouhou zeď nebo oddělit určitý sektor v pokoji, například jídelní část od odpočinkové. Tapety se dnes vyrábějí velice kvalitní, jednoduše udržovatelné, dají se jednoduše omýt nebo otřít, takže se nemusíte bát otisků prstů či jiné špíny. Vše jednoduše otřete mokrým hadrem.

Další možností je malba na zeď, tato varianta je velice originální, tvořená pouze pro váš prostor, má neomezené možnosti a dá se použít jak na strop, tak na zdi i na podlahu. Zde se nám meze nekladou a velkou výhodou je velice osobité prostředí, vytvořené pouze podle vašich nejniternějších přání.

Vzpomeňte si na období, kdy jsme byli dětmi a chtělo se nám moc moc kreslit po zdech. Nevím proč, ale rodičům se tato umělecká aktivita nelíbila a dokonce byli rozčíleni, když jsme nějaké to dílko na zdi vytvořili a my na něj chtěli být tak hrdi. Dnes je ale naštěstí doba, kdy se nemusíme ztotožňovat s trendy nebo s myšlenkou davu „takto se to má“. Nahlédněte do svého nitra a vytvořte si kolem sebe prostředí neomezené konzervatizmem, ale prostředí neobvyklé a kreativní, hlavně vy z něj buďte šťastní, protože vy v něm budete žít.

Říkáte si, to je pěkné, ale stejně nevím jak to přenést do mé místnosti. Tady začínáme zjišťovat, že bychom mohli využít poradenství designéra. Nebojte se této spolupráce.  Takový designér vám pomůže určit styl, sjednotit myšlenky, dotvořit  interiér, vložit kreativní nápady, skloubit praktičnost a hezký vzhled, doporučit konkrétní obchody, a to v krátké době, takže se vyvarujete chyb a ušetříte čas strávený nad přemýšlením a hlavně spoustu času nad prochozenými obchody. Jak říkával můj dědeček nezaplatíš pětistovku opraváři za to, že přišel, utáhl šroubek a během pěti minut zase odešel, ale za to že věděl jaký šroubek má utáhnout. V tomto je důležitost  profese interiérového designéra, ušetří vám čas a zbytečné výdaje.


Autorka článku: Markéta Fleischnerová více na www.mfart.cz

Autorka fotografií a maleb: Natilie Geyets více na http://www.geyets.eu

Máte dotaz týkající se úpravy interiéru ? Poraďte se s odborníkem

 

Sledujte Fotogalerii Designu

 

další fotografie

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry