Venkovní bazén: jaký bazén je vhodný do vaší zahrady?

Jana Brožková, 26.5.2016

Kdo má zahradu, určitě uvažoval o koupi bazénu. Může být krytý i otevřený, nadzemní i zapuštěný, poskytne soukromí, radost a zábavu, uvolnění i pohyb. Ti šťastnější bazén již mají a užívají si osvěžení i relax ve vodě s rodinou, sousedy či přáteli.

Co poradit těm, kteří bazén teprve pořizují? Hlavní kritéria pro výběr bazénu budou - cena, velikost a nároky, možnosti umístění, nutnost stavebních prací a v neposlední řadě také náročnost údržby a provozní výdaje.

Nejlevnější, nafukovací bazény

Nejlevnější bazény, ty nafukovací, lze brát jako příjemné osvěžení pro dospělé a velkou zábavu pro děti. K těm nejprodávanějším patří tzv. nafukovací prstence. Na malou zahradu, chatu, či chalupu jsou pro děti dostačující. Výhodou je zejména nízká pořizovací cena, malé nároky na prostor a nesporná výhoda mobility. Také jednoduchá montáž je předností tohoto typu bazénu. Nafoukne se horní nosný prstenec a bazén se může plnit vodou, pružné stěny se při napouštění zvednou. Po sezóně se bazén ventilem vypustí a uloží pro příští léto. Nafukovací bazény - prstence se prodávají v různých velikostech a hloubkách, ceny začínají na několika tisícovkách. U dražších modelů je v příslušenství filtrace a kovové schůdky, u dalších je možnost jednotlivé komponenty dokoupit. Nevýhodou nafukovacích bazénů je jejich mechanická zranitelnost a kratší životnost.

Nadzemní fóliové bazény

Fóliové nadzemní bazény s podpůrnou nosnou konstrukcí jsou v Česku zřejmě nejrozšířenější. Mají kruhové, nebo oválné tvary, různé velikosti a hloubku nejčastěji 90 – 120 cm. V této kategorii je široký výběr bazénů a jejich příslušenství. Samozřejmostí i u těch levnějších jsou schůdky a filtrace. Dokoupit se dá nepřeberné množství bazénových doplňků. Výhodou je, že díky vzpěrám zůstává bazén na místě celoročně. Na podzim se musí upustit voda, v létě před koupáním se bazén důkladně vyčistí, zcela vypustí a dezinfikuje. Složitější je jeho stavba. Pod bazén se doporučuje textilní podložka,  pokládá se na naprosto rovnou zeminu, nebo písek. Nejnáročnější je správné rozměření a uložení fólie. U zapojení bazénového příslušenství je třeba dodržovat doporučení výrobce. Pokud se na stavbu bazénu necítíte, vyberte si prodejce, který vám montáž zajistí. Zároveň se od něj dozvíte, jak o bazén a vodu pečovat. Tento typ bazénu je kompromisem ceny a užitných vlastností. Pořídit ho můžete od několika desítek tisíc. Je potřeba počítat s jeho životností, kterou výrobci garantují na bazén maximálně 15 let a na fólii 5 let.

Zapuštěné bazény

Zapuštěný bazén je velká investice, náklady mohou dosáhnout několika set tisíc. Také náklady na provoz bazénu nejsou zanedbatelné. Závisí na umístění bazénu, jeho velikosti, technickém vybavení, typu a kvalitě konkrétního modelu. Bazén, který si pořizujete do zahrady by měl být její nedílnou součásti. Umístění v zahradě je nutné důkladně promyslet a na pomoc si přizvat zahradního architekta. Pomůže bazén do zahrady citlivě začlenit a poradit i s vhodným typem. Zapuštěný bazén můžete vybavit protiproudem, dokoupit k němu zastřešení a prodloužit si požitek z plavání. Na trhu je obrovský výběr bazénů z plastických hmot a laminátu, kovu, nebo betonu. Plastové/laminátové Při volbě laminátového bazénu máte na výběr. Koupit již hotovou bazénovou vanu/skelet určitého tvaru a velikosti, nebo si nechat svařit z polypropylenových desek bazén libovolného tvaru přesně na míru. Instalace a zabudování jsou v obou případech poměrně rychlé a jednoduché. Bazén může mít zhotovené schodiště pro snadnější vstup do vody. Podle odtoku vody lze volit bazén s přelivem, kde sahá voda až po okraj a přepadá mřížkou do přepadového kanálku, nebo hladinovým odtokem (skimmerem), kde voda dosahuje cca 15 cm. Každý bazén musí mít vlastní filtrační zařízení, které udržuje čistotu vody. Doplnit se dá osvětlením, které určitě oceníte při nočním koupání.

Počítejte s tím, že plastový povrch bazénu není zcela odolný vůči mechanickému poškození a vydutí, může se vlivem nadměrného tepla deformovat, nebo prasknout. Udávaná garance životnosti je maximálně několik desítek let. U dražších modelů je bazén z odolnějšího materiálu.  

Plechové

Tyto bazény jsou tvořeny plechem s celou řadou povrchových úprav proti korozi. Dno je betonové. Hydroizolace je zajištěna folií upevněnou lištami. Výhodou tohoto typu bazénu je nižší cena, rychlejší a nepříliš složitá realizace a v případě potřeby jednoduše vyměnitelná fólie. Omezení je ve tvaru bazénu, můžete volit pouze kruh nebo ovál.

Nerezové   

Nerezové bazény jsou atraktivní díky své nižší pořizovací ceně, snadné a rychlé montáži a údržbě. Nerez je nejkvalitnější ocel, která zaručuje maximální odolnost po dlouhá desetiletí. Tento typ bazénů je vhodný do venkovních i vnitřních prostor. Speciální technologie výroby nerezových bazénů spočívá na principu nepropustné teplem svářené oceli s vyztužením. Základ bazénu tvoří základová deska a stěny bazénu vybetonovaný pás, na kterém je připevněna nosná nerezová konstrukce. Nerezové plechy se svařují horkým vzduchem a tvoří celistvou nepropustnou vrstvu. Hladký povrch bez spár zabraňuje usazování řas, mikroorganismů a jiných nečistot. Dále nereaguje s chemikáliemi, neohrožují ho nepříznivé klimatické podmínky, mráz ani vysoké teploty. Očekávanou kvalitu a maximální životnost vám zaručí instalace bazénu specializovanou firmou.

Betonové

Betonové bazény jsou pevné a dají se dobře opravovat. Můžete do nich instalovat jakékoli schodiště. Vnitřní povrch může tvořit fólie, keramický nebo skleněný obklad. Zvolit lze libovolný tvar a velikost. Realizace je náročnější a je nutné dodržet přesné technologické postupy. Ceny se pohybují od několika set tisíc a bazény mají nejdelší udávanou životnost.

Fóliové

Základem foliového bazénu je betonová konstrukce vystlaná silnou hydroizolační fólií, vyrobeny z měkčeného PVC-P a vyztuženého pevnou, polyesterovou sítí. Fólie se vyznačuje dlouhou životností, pevností, tvarovou flexibilitou, odolností proti UV záření a účinkům chemicky upravené vody. Materiál odolává hnilobě, plísním a odpuzuje mikroorganismy. Fólie se používá v několika barevných provedeních.

Keramické, nebo se skleněnou mozaikou

Keramické bazény, nebo bazény s obkladem ze skleněné mozaiky jsou pro náročné. Jedná se o trvalou hodnotu vysoké kvality za vyšší cenu. Tyto bazény doplňují luxusní interiér, užitnou terasu, nebo okrasnou zahradu. Možností je nepřeberně mnoho, od klasických dekorů po zcela moderní pojetí, podle přání a vkusu zadavatele. Důležitá je i úprava okolí bazénu, které se stává estetickou součásti zahrady, či terasy. Keramické, nebo se skleněnou mozaikou

Bazény – několik rad na závěr:

• bazén pořizujte podle toho, co od něj očekáváte a s ohledem na pozdější provozní náklady i pracnost údržby

• při výběru bazénu nespěchejte, porovnejte ceny nabízených modelů a typů, zjistěte si cenu vybudování základové desky či jiných zemních prací, nechte se seznámit se záručními podmínkami a celkovým přístupem prodejce

• dobře vybírejte umístění bazénu z hlediska celodenního oslunění, závětrné strany i celkové koncepce zahrady 

•  pamatujte na bezpečnost a čistotu kolem bazénu

•  pozor na vzrostlé stromy a keře kolem bazénu, budou vám komplikovat údržbu

•  nešetřete na filtračním zařízení, čištění vody se bez kvalitního filtru může prodražit

•  zvažte, zda pořídíte zastřešení, nebo budete bazén přikrývat plachtou

• neopomeňte možnost ohřevu vody, která prodlouží sezónu – solární plachty, kolektory, tepelná čerpadla

 

 


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Bazeny, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bazeny