Strava a naše zdraví: ajurvéda - stravování podle ročních období a typů

Střídání ročních období pomáhá udržovat vnitřní rovnováhu organismu v souladu s cykly probíhajícími na Zemi. Podle ajurvédy se tělesná konstituce chová v různých ročních obdobích různě.

Pokud je člověk zdravý, tak je v zimě jeho schopnost trávit větší, protože agni je tehdy silnější. V tomto období si člověk snadněji poradí s těžším jídlem a také s větším množstvím potravy. Často si můžeme všimnout, že opravdu v zimním období jíme víc. Začínat s půstem není v zimním období vhodné. nevhodné jsou také mražené potraviny, studené nápoje a studené potraviny. Zima je vhodná pro přípravu teplých vařených obilovin jako jsou rýže a oves, polévek a jídel bohatých na bílkoviny. Dále je v zimě dobré konzumovat luštěniny, horký čaj, teplé mléko a med. Mnoho lidí během zimy přibere dvě až tři kila jako izolaci proti náhlému snížení teplot, což je přirozená reakce. Toto roční období často přináší hojnost hlenu v podobě nachlazení, kašle či chřipky.

Jaro je obdobím nových začátků a časem pro uvolnění přebytečné energie, která se nahromadila během zimy, což se často projeví i snížením váhy. Často se naruší i síla trávení a to pak způsobuje různé odchylky od rovnováhy, které se projeví jako senná rýma, jarní chřipka a nachlazení. V tomto období je vhodné připravovat lehká, ostrá a čerstvá jídla, hlavně tmavou listovou zeleninu. Je to vhodný čas pro fyzické cvičení, půsty a detoxikaci. V tomto období je vhodné se vyhýbat těžkým, mastným, sladkým a kyselým jídlům. Během jara i podzimu je výborný nápoj zázvorový čaj. Zahřívá tělo a posiluje agni.

V létě převládá energie ohně, která zanechává v těle přebytek sucha a tepla. Je zajímavé, že i přesto, že energie ohně je často spojována s trávicím ohněm agni, letní vedra vlastně agni poškozují. Metabolismus pod vlivem tepla zleniví a potřebuje hlavně zchladit. Proto v létě potřebujeme jíst mnohem méně a konzumovat hlavně snadnou a studenou stravu jako například čerstvé ovoce, rýže, tofu, mátový čaj apod. Výbornou letní léčivou bylinou je aloe vera, která tonizuje játra a chladí celý organismus. Ajurvéda také zdůrazňuje, že v létě je lepší se vyhýbat konzumaci alkoholu, případně ho pořádně zředit vodou. Podobně nepříznivě ovlivňují i jídla kořeněná, pálivé, ostré, kyselé, mastné a slané.

Podzim je obdobím chladného větru, proto má být strava výživná, teplá a zemnící. Převládajícími chutěmi by měly být sladká, slaná a kyselá. vhodná struktura stravy je tekutá, kašovitá, mastná a teplá. Na podzim jsou výborné polévky, smetanové omáčky, těstoviny, celé Obilná zrna, rýže, ořechy a semena, sladká zelenina (hlavně dýně), šťavnaté ovoce (hlavně hrozny a švestky). S postupným ochlazováním je vhodné začít do jídel přidávat zahřívající koření, např. zázvor, pepř, kmín, hřebíček, muškátový oříšek a pod. Na podzim tělo snese i více tuků, proto si můžeme dovolit i smažená jídla nebo různé druhy placek. Vhodné je také teplé mléko s kořením, máslo ghí, mandle a bylinkové čaje s medem. Nevhodné jsou suché a studené potraviny, např. topinky, lupínky, sušené ovoce, zelí, studené nápoje a zmrzlina.

Ajurvédská VÝŽIVA PRO JEDNOTLIVÉ KONSTITUCE

Váta
Lidé s převládající konstitucí váty (živel větru a vzduchu) mají hodně studené a suché energie větru, a proto by měly jíst teplé, uzemňující a výživné jídla. Nejlepší je pro ně tekutá nebo kašovitá strava, pokud možno dobře a dlouho vařená a mastná. Mívají většinou problém s trávením syrové stravy, protože ta působí ochlazující. Proto je u lidí typu váta vhodné používat kvalitní olej v kombinaci s čerstvou zeleninou, saláty a klíčky. Důležitá je i pravidelnost, měli by jíst častěji a v menších množstvích, protože síla jejich trávicího ohně agni je proměnlivá.

Pro vátu jsou vhodné tyto potraviny: tuky, ořechy, máslo, mléčné výrobky, kořenová zelenina, maso, rýže, těstoviny a čerstvé pečivo. Protože vítr je studený, potřebují i mírné množství zahřívacího a sladkého koření, vhodná je např. skořice, kmín, muškátový oříšek a květ, bazalka, hřebíček. Vítr je aktivní, a proto špatně snáší stimulanty, jako je kofein v kávě a tein v čaji. Mohou si dopřát odpolední svačina. Lidé ve vátě by měli vařit s velkým množstvím vody a másla nebo ghí, aby vyvážily suchou energii vaty a zvýšily tím stravitelnost daných potravin. Rýžový nákyp, jídla připravená z mungo fazolek, basmati rýže, celozrnné tortily nebo čapátí spolu s kořením, jako je kurkuma, kmín, koriandr, fenykl, hořčičné semínka, pepř, zázvor, skořice, šafrán a česnek, zklidňují vátu.

Nejvhodnější je sladká chuť, pak slaná a kyselá. Jídla hořké, pálivé a trpké pro typ váta nedoporučují. Také se nedoporučuje sušené ovoce. Lidé typu váta mají sklon k dehydrataci a je pro ně proto nezbytné přijímat dostatečné množství tekutin. Nejlepší je filtrovaná voda, minerálky a bylinkové čaje. Vhodné jsou také ředěné ovocné šťávy nebo šťáva z mrkve.

Pitta
Lidé typu pitta (žluč, energie ohně) mívají zdravou, pravidelnou chuť k jídlu a jejich organismus je schopen strávit i větší množství potravy. Mají silný trávicí oheň agni, který se částečně dokáže vyrovnat i s nevhodnými kombinacemi potravy. Potřebují chladnou nebo vlažnou stravu, protože oheň a žluč jsouhorké elementy.

Jsou pro ně vhodné potraviny sladké, hořké a trpké chuti. Minimalizovat by měly slanou, kyselou a štiplavou chuť. Jídlo může mít vařené i syrové. Co se týče zeleniny, lidé typu pitta by se měli vyhýbat nadměrnému užívání cibule, česneku, rajčat a špenátu. Pokud jde o ovoce, vhodné jsou zralé a sladké druhy, měly by však z jídelníčku vyloučit citrusové plody a jiné kyselé druhy ovoce. Obiloviny jako ječmen, oves, pšenice a rýže basmati jsou velmi dobré na vyvážení pitta konstituce, stejně jako luštěniny - fazole, mungo fazolky, cizrna, sója a produkty ze sóji. Mléko a ghí jsou také vhodné, avšak střídmost by měla být v užívání zakysané smetany, jogurtů a sýrů. Olej a sůl by měly být užívány s mírou.

Nejvhodnější koření pro pitta jsou ty, které podporují trávení a ochlazují. Mezi ně patří koriandr, koriandrových nať, kardamom, římský kmín, fenykl, máta a malé množství čerstvého zázvorového kořene. Je třeba se vyhýbat chilli, kajenský pepř, hořčičným semínkům, hřebíčkem a sušenému zázvoru.

Nevhodné jsou také ostré potraviny, např. ředkvičky, červená řepa, cibule a česnek. Svačiny a desáté mu škodí. Lidé typu pitta potřebují hodně tekutin, nejlepší je pro ně čistá voda a minerálka. Mohou příležitostně pít černý nebo zelený čaj, měly by se však vyhýbat kávě a alkoholu. Výborným nápojem je mléko a také ovocné šťávy (kromě kyselých jako například pomerančová či grapefruitová šťáva).

Kapha
Lidé s převládající konstitucí kapha (hlen, sliz a energie vody) mají největší zásoby energie ve srovnání s ostatními konstituci, a proto nepotřebují mnoho jídla. Právě tento typ lidí si však rád jídlo vychutnává, jsou to velcí gurmáni. Často také používají jídlo jako způsob odreagování se při citových traumat, což může vést k velké nadváze.

Kapha potřebuje suchou, teplou a lehkou stravu, protože má slabý trávící oheň agni a pomalé trávení. Měla by se vyhýbat jídlům příliš tučným, mastným, těžkým, studeným a masu. Nejvhodnější chuť pro tento typ lidí je chuť pálivá, hořká a trpká. Pozor by si měli dávat na chuť sladkou, slanou a kyselou. Postačí jim dvě až tři jídla denně, velmi prospěšný je pro ně půst, například jeden den v týdnu.

Jídla by měla být připravovaná jen s minimálním množstvím vody, másla, oleje, cukru a soli. Pro kapha je vhodnější využívat "suché" způsoby přípravy jídel (pečení, opékání, grilování) jako vaření ve vodě a na páře. Mléčné výrobky typu kapha velmi neprospívají, neboť zvyšují v těle živel vody a podporují tvorbu hlenu. Nejvíce škodlivé je máslo, zmrzlina a sýry. Doporučuje se pouze malé množství ghí.

Stimulanty (kofein a tein) mohou lidé typu kapha konzumovat kdykoliv. Svačiny a přesnídávky jim škodí, snídaně mohou klidně vynechat. Šťavnaté kyselé i sladké ovoce jim škodí. Vhodné jsou ostré potraviny, např. česnek, cibule, ředkvičky, černý pepř, pálivá paprika. Nejvhodnější je zelenina (kromě šťavnaté, jako jsou okurky, rajčata a cukety), luštěniny az obilovin ječmen, proso, pohanka, žito a kukuřice. Vhodné jsou i brambory, nevhodná je rýže bílá a hnědá, knedlíky a těstoviny. Dále jsou nevhodné těžké potraviny, např. mléčné výrobky, tuky, fazole, sója a sójové výrobky. Škodí jim omáčky, polévky a mlsání mezi hlavními jídly.

Zahřívající koření, jako je Kajenský koření, kurkuma, zázvor, hřebíček, hořčičné semínko a cibule mohou být použity v hojném množství na podporu trávení a metabolismu. Co se týče nápojů, Kapha lidé by se měli vyhýbat nadměrnému příjmu tekutin a také studeným či ledovým nápojům. Horké bylinné čaje, zelený čaj, zázvorový čaj nebo skořicový čaj jsou pro kapha nejvhodnější.

Správné stravování považuje ajurvéda za nejdůležitější a nejjednodušší způsob jak ovlivnit naše zdraví. Ostatní metody a terapie jsou pouze pomocné. Hlavní zásadou ajurvédského stravování je umírněnost.

Většina alternativních způsobů stravování je založena na zákazech. Tyto potraviny jsou zakázány a tyto jsou povoleny. Dodržuje se buď všechno, nebo nic. To je často problém, který po chvíli nadšení vede k nezájmu většiny lidí o jakékoli alternativní stravování.

Při ajurvédském stravování platí, že doporučení by se měly dodržovat na 70 - 90%. Pokud je dodržujeme méně, očekávaný výsledek se buď nedostaví, nebo bude nedostatečný. Pokud veškerá doporučení dodržujeme dlouhodobě na více než 90%, jde o extrém, který je také škodlivý (výjimkou jsou závažná onemocnění).

Už Hippokrates řekl:"Nechť je jídlo vaším lékem" a tato moudrost platí po celá tisíciletí.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví:

Strava a naše zdraví: ajurvéda a základní zásady stravování? 

Strava a naše zdraví: mléko a mléčné výrobky, máme správné informace? 

Strava a naše zdraví: prospívá našemu zdraví mléko a mléčné výrobky? 

Strava a naše zdraví: jíst BIO potraviny, nebo neBIO potraviny? 

Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, informace o dělení potravin

Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, základní dělení potravin

 

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky