Odborník radí: Ušetřit lze i použitím pokličky či utěsněním oken

Přejít k výhodnějšímu dodavateli elektřiny či plynu přináší úsporu v několika tisících korunách ročně. A pokud bude spotřebitel dodržovat úsporné zásady v domácnosti, může ušetřit ještě daleko více.

Cest, jak snížit spotřebu elektřiny a plynu, je celá řada. V čele stojí bez pochyb změna dodavatele. Zejména tehdy, pokud odběratel využívá plyn k vytápění, může samotným přechodem k výhodnějšímu obchodníkovi ušetřit i přes 8 000 ročně.

A ještě citelnější úsporu pocítí ti, kteří do svého každodenního života zařadí jednoduché tipy.

1. Stačí topit tak akorát

Není třeba zbytečně přetápět místnosti. Tam, kde člověk tráví nejvíce času, je vhodná teplota 18–20 °C, v ložnicích se doporučuje 15–18 °C. Je to dokonce zdravější i pro spánek.

2. Místo u radiátorů by mělo být prázdné

Prostor v blízkosti radiátorů by měl být volný. Stůl, skříně či sedačky totiž pohlcují teplo, které tak nejde do místnosti. Vhodné nejsou ani dlouhé záclony či závěsy přes topení.

3. Utěsněná okna a dveře jsou základ

Pokud okna či dveře profukují, uniká teplo a člověk musí topit více. Vyplatí se investovat do kvalitního těsnícího systému či cenově dostupnějších těsnicích pásek a fólií.

4. Zbytečné svícení špatnými žárovkami stojí další peníze

Není třeba svítit v místnosti, když v ní člověk není. A už vůbec není vhodné využívat klasické žárovky. Pokud se nahradí LED žárovkami, sníží se spotřeba energie i o 90 %.

5. Poklička a vhodná plotýnka – základ úsporného vaření

Stačí ohřívat jen tolik vody, kolik je potřeba. A pokud se k tomu využije správná velikost plotýnky, teplo neuniká. Výrazně snížit spotřebu umí i poklička. A voda se ohřeje rychleji!

6. Chladnička by měla být na správném místě

Správné umístění chladničky významně ovlivňuje spotřebu. Neměla by být blízko zdrojů tepla (trouba, sporák, radiátor). V takových případech totiž musí vydávat mnohem více energie na udržení správné teploty chlazení.

7. Při žehlení lze použít zbytkové teplo

Při žehlení lze využít zbytkové teplo a jemné či syntetické prádlo vyžehlit až úplně naposledy - s již vypnutou žehličkou, ze které však stále sálá teplo.

8. Prát, až když je dostatek prádla

Pračku je vhodné zapínat až ve chvíli, kdy je připravena plná várka prádla. Ušetřit lze i tím, že se sníží teplota praní (na většinu prádla stačí 40 °C) a nízké otáčky (stačí 500 za minutu).

9. Trouba se nemusí zbytečně otevírat

Při každém otevření dvířek trouby se dostane horký vzduch ven, a trouba se tak musí znovu zahřívat na požadovanou teplotu. Zvýší se tím nejen spotřeba, ale prodlouží se i doba pečení.

10. Stand-by režim čerpá energii

I tisíce korun ročně stojí pohotovostní (stand-by) režim televize, DVD přehrávače, počítače či třeba tiskárny. Místo uspání je mnohem lepší je vypnout nebo úplně odpojit od elektřiny.

Desítky dalších tipů je připraveno v bezplatné e-knize 50 rad, jak ušetřit na energiích.

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní či datové tarify. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko