Realitní trh je nejživější od finanční krize

Realitní trh v České republice je v nejlepší kondici od finanční krize. Zákazníky motivují k nákupu extrémně nízké sazby hypoték. Developerům banky na výstavbu nových projektů ochotně půjčují. Naproti tomu je problémem nestabilní legislativní a úřední prostředí, které může způsobit, že bude v následujících třech letech nedostatek nových bytů. Shodli se na tom účastníci fóra expertů v oblasti rezidenční výstavby Strictly Residential, které se konalo v Praze.

Developeři podle odborníků oprašují dříve pozastavené projekty a mají hlad po nových akvizicích. Jsou přitom motivováni výrazným růstem poptávky zákazníků a výsledných prodejů. Pomáhá jim, že se kupující díky výhodným úrokovým sazbám hypoték rychleji rozhodují k nákupům nového bydlení.

“Očekáváme, že se příznivé úrokové sazby u hypoték udrží po celý letošní rok a pravděpodobně i na začátku příštího roku. Sazby mezi jednotlivými bankami se však budou i nadále lišit. Impulsem k růstu sazeb může být připravovaný zákon o úvěrech pro spotřebitele, který přinese klientům větší flexibilitu a větší míru ochrany. Ta může být ale vykoupena vyšší cenou - tedy vyšší úrokovou sazbou,“ odhadl hypoteční expert Pavel Bultas ze společnosti HYPOASISTENT.

Sazby podle něj už s největší pravděpodobností dále výrazně klesat nebudou, i když mírný pokles nebo růst vyloučit nelze. Čekat s nákupy se ale rozhodně nevyplatí, protože již dnes jsou úrokové sazby tak nízko, že nemá smysl spekulovat o dalším poklesu. Vzhledem k tomu, že ceny nemovitostí budou spíše růst než klesat, nevyplatí se s koupí čekat. Případný pokles sazeb růst cen určitě nevykompenzuje.

Banky nejen ochotně poskytují úvěry na bydlení, ale také financují developerům výstavbu nových rezidenčních projektů. Problémem aktuálně není nedostatek financí, ale především regulace. Příprava nových projektů naráží na nestabilitu pravidel a jejich časté změny výrazně zvyšují nejistotu investorů. Důsledkem může být nedostatek připravených projektů a výrazně omezená výstavba v horizontu dvou až tří let.
Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Hana Stibilová

realitní makléřka společnosti RE/MAX Anděl se sídlem v ul. Ostrovského 253/3, Praha 5 - Smíchov. Makléřka s 15-ti letou praxí v oboru reality, specializující se na prodej a pronájem nemovitostí v Praze. Taktéž pracuje s poptávkami klientů a vyhledá pro ně bydlení dle jejich požadavků.
Kontakty: hana.stibilova@remax-czech.cz, M 608 512 503. Více informací o makléřce.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Realitní okénko