České stavební spoření: stavební spořitelny půjčily již 700 miliard

REKLAMA       Jana Brožková, 24.6.2015
Téměř každá čtvrtá nemovitost v Česku byla vylepšena díky stavebnímu spoření. Celkový počet úvěrů od stavebních spořitelen činí 2,2 milionu, 46 % z nich bylo použito na rekonstrukce či modernizace.

Vyplývá to ze statistik stavebního spoření za první čtvrtletí roku 2015, ve kterém si lidé půjčili téměř devět miliard korun. Celkem stavební spořitelny půjčily 707 miliard korun od roku 1993, kdy se tento produkt etabloval na českém trhu.   

„Lidé si v průměru půjčují přes půl milionu korun. Na rekonstrukce a modernizace je to necelých 300 tisíc korun. Důvod rozdílu je jednoduchý – tento typ úvěrů začíná na úrovni několika málo desítek tisíc korun,“ říká tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Data ze sektoru stavebního spoření ilustrují, že Češi investují do svého bydlení stále více, ačkoliv ceny stavebních prací a materiálů tak rychle nerostou. Zatímco průměrný úvěr na rekonstrukce byl před deseti lety 177 tisíc , tak v letošním roce je o více než sto tisíc korun vyšší.

„Z průzkumů veřejného mínění opakovaně plyne, že kvalitní bydlení je pro občany České republiky jednou z klíčových hodnot. Tomu odpovídá i chuť investovat do něj více než v minulosti,“ dodává Jiří Šedivý.

Úvěrů, které nejsou zajištěny nemovitostí, nabízejí stavební spořitelny za nejlepších podmínek na trhu. Klientům hrají do karet i několik let klesající úrokové sazby. V současné době stavební spořitelny nabízejí nejnižší sazby úvěrů v historii tohoto produktu. Klienti aktuálně splácejí téměř 750 tisíc úvěrů.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy