Půjčky: jak si Češi půjčují? Důvěra je nejdůležitější!

REKLAMA       Jiřina Kavková, 24.6.2015

Pro zákazníky na trhu půjček jsou nejdůležitější důvěra, férové podmínky a bezpečnost. Internet už považují za samozřejmý pro správu svých financí. Češi se na rozdíl od ostatních národů nerozhodují o půjčkách tak impulzivně, ale úspory si tvoří sotva pětina z nich.  
Ukázal to rozsáhlý průzkum mezinárodní agentury SKOPOS provedený exkluzivně pro společnost Kreditech, která na českém trhu poskytuje online půjčky na splátky Zaimo a rychlé půjčky Kredito24. 

Půjčku si bereme buď na velké výdaje nebo nečekané účty

Zhruba polovina Čechů si bere půjčku na auto nebo bydlení (leasing, resp. hypotéku). Čtvrtina z nich si poté bere půjčku na podstatě menší výdaje, a to ve formě nečekaných účtů. Zajímavostí je, že na rozdíl od jiných národů si Češi téměř nepůjčují na dovolenou

Nabídce potřebujeme porozumět

Naprostá většina Čechů se shoduje, že předtím, než se rozhodnou pro daný finanční produkt, potřebují mu především porozumět (průměrná známka 1,5 na stupnici z 5). Velmi důležitá je pro ně transparentnost v podobě férových podmínek apod. (1,75 z 5). Ze sledovaných národů Češi nejvíce inklinují  k tomu kontrolovat nabídky poskytovatelů v online srovnávačích. Zajímavé ale je, že zdaleka ne všichni by vždy volili půjčku s nejnižší cenou.

Poskytovatel půjčky musí být hlavně důvěryhodný a férový

Jako nejdůležitější kriterium při volbě poskytovatele půjčky lidé hodnotí transparentnost, jasné a férové podmínky a poplatky. Na druhém místě je výška poplatků, v těsném závěsu pak následuje důvěra, bezpečnost a pověst poskytovatele půjčky. Na Čechy téměř nefunguje reklama, nejvíce ze všech se brání tomu, že by jejich výběr ovlivnila.

Používat internet pro správu financí je samozřejmé

77 % lidí (v případě Čechů dokonce 89 %), co si kdy vzalo půjčku nebo o ní uvažuje, používá internet pro finanční účely. 
Téměř všichni z nich využívají internetové bankovnictví. 17 % Čechů by online žádalo i o půjčku.

Jak vypadá typický zákazník na českém trhu půjček?

Střední třída si bere půjčky nejčastěji
Více než 44 % Čechů, co si kdy vzalo půjčku nebo o ní uvažuje, patří ke střední třídě a má příjem mezi 12 000 a 24 000 korunami. Téměř neexistují rozdíly mezi muži a ženami. Typicky mají kolem třicítky (31 %) a jsou zaměstnaní na plný úvazek (67 %). 
Češi se ze sledovaných národů rozhodují nejméně impulzivně – pouze 10 % se rozhodne a vezme si půjčku ten samý den.
Pouze 16 % Čechů si svoje volné finanční prostředky spoří. Ze všech sledovaných národů Češi nejraději utrácí za koníčky (11 %).
Nejčastěji mají Češi zájem o malé půjčky do 15 000 korun (40 %), nebo pak naopak půjčky nad 180 000 korun (28 %). To vysvětluje stále rostoucí popularitu tzv. rychlých půjček a také neupadající zájem o hypotéky

O průzkumu

Průzkum trhu půjček zpracovala exkluzivně pro Kreditech německá výzkumná společnosti SKOPOS. Průzkum probíhal v pěti zemích (Španělsko, Polsko, Mexiko, Rusko, Česká republika). Celkem se ho účastnilo 5 000 respondentů, 1 000 v každé jednotlivé zemi včetně Česka. Účastníky průzkumu byly reprezentativní vzorky obyvatel z daných zemí. Respondenti dosáhli 18 let a v minulosti si vzali nebo připustili, že by si v budoucnu vzali půjčku online. Výzkum probíhal formou online dotazníku, jehož vyplnění zabralo cca 30  minut. První fáze průzkumu se uskutečnila během prosince 2014, vyhodnocení v prvním čtvrtletí 2015. 





 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy