Bonus až 2 tisíce s RWE Optimal: Co na to odborník?

Dodavatel energií RWE nabízí novým i stávajícím zákazníkům odměnu až 2 000 . Skutečně se takový bonus dotkne i běžných domácností, nebo je nadnesený?

„Nabídka RWE je neodolatelná. Odměna až 2 000 , garance každoročního poklesu ceny a navíc dárek pro každého v podobě originální kuchařky,“ slibuje reklama dominantního dodavatele plynu v České republice. Realita bohužel není tak zářivá. Domácnosti si sáhnou spíše na pár stokorun.

Až 2 000 , ale reálně mnohem méně. Jednorázovou odměnu v plné výši získají pouze ti odběratelé, kteří podepíšou smlouvu k produktu RWE Optimal u plynu i elektřiny zároveň. Co se týče odběru elektřiny, zde je pět set korun slíbeno každému, jiná situace však nastává u odběru plynu. Tam totiž záleží na velikosti spotřeby domácnosti. 1 500 se dočkají pouze ti odběratelé, kteří spotřebují více než 63 MWh za rok.

A zde nastává problém. Průměrný rodinný dům, který plyn využívá k vytápění, má spotřebu zhruba „jen“ 30 MWh. Čeká ho proto tisíc korun. I ti, kteří žijí v bytě, budou zklamaní. Dosáhnou pouze na 300 , maximálně 500 . V případě, že domácnost plyn využívá výhradně k vaření, připíše se jí na účet pouhá stokorunová odměna.

Nabídka hezká, ale ne nejvýhodnější

Další bonus, který dodavatel nabízí, je každoroční pokles ceny. K němu skutečně dojde. Letos slibuje RWE snížení ceny elektřiny o 11 % oproti dominantním dodavatelům. Ovšem stačí jedno porovnání cen elektřiny a odběratel ihned zjistí, že jiní obchodníci jsou i po započtení slíbeného bonusu 500 mnohem výhodnější.

Podobná situace nastává i v případě dodávky plynu. Běžná domácnost nemusí smutnit kvůli nízké spotřebě, která jim vynese slevu v podobě pár stokorun. V případě, že využije srovnání dodavatelů plynu, zjistí, že může ušetřit daleko více než s nabídkou od RWE.

Konkrétní srovnání cen elektřiny 2015: RWE Optimal vs. ostatní

Průměrný byt se spotřebou 2,5 MWh

· Účet za elektřinu s RWE Optimal: 12 100 – 500 (bonus) = 11 600

· Účet za elektřinu s Nano Energies: 11 533

Rodinný dům s přímotopem a spotřebou 24,4 MWh

· Účet za elektřinu s RWE Optimal: 58 702 – 500 (bonus) = 58 202

· Účet za elektřinu s ST Energy: 53 869

Shrnutí: Má smysl využít nabídku od RWE?

  • Dlouhý závazek na 3 roky omezuje možnost využít výhodnější nabídky. Hrozí totiž vysoké poplatky za předčasné ukončení smlouvy.
  • I po vyplacení bonusu lze najít daleko výhodnější varianty dodávek energií.
  • Garance každoročního poklesu ceny je odvozena od drahých produktů.
Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní a datové tarify či připojení k interneru. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko