Dřevěné podlahy: aby vaše podlaha vypadala k světu

Na podzim, když začínají být dny stále více sychravé, si domů často v podrážkách bot přinášíme spoustu kamínků, bláta a bůh ví, čeho ještě… Nejčastěji to odnese podlaha, proto je třeba se jí v tomto období „věnovat“ o něco více. Poradíme, jak na to.

Rohožka před dveřmi

Rohožka zabrání, aby se do vašeho bytu dostalo bláto a kamínky z podrážek, které mohou podlahu poškrábat – ano, každá domácnost by před svými dveřmi měla mít rohožku. Pokud vám to v létě přišlo jako zbytečnost, na podzim její přítomnost bezesporu oceníte. Vybrat si můžete z pestré palety vzorů, tvarů a barev. Například podle učení feng-shui je vhodná zejména polokruhová podložka, oblý tvar má „obrušovat“ konflikty a usnadnit tak například komunikaci se sousedy.

Pozor na nehezké škrábance

Ani rohožka však nezachytí vše - písek, drobné nečistoty a kamínky mohou povrch nepříjemně poškrábat. Proto před vytíráním povrch vždy jemně zameťte, abyste se zbavili kamínků a ostrých drobností , předejdete tak zbytečným nehezkým rýhám a škrábancům. Vaši podlahu od škrábanců ochrání také filc a plstěné podložky pod nohama stolu a židlí.

Krása pravého dřeva

Dřevěná podlaha má šmrnc, ale ten není bez práce a zadarmo. Přímý kontakt s vodou - ať už při vytírání nebo při vysoké vlhkosti vzduchu - není pro materiál jako je dřevo žádný med. Pokud dřevo vodu nasaje, začne se rozšiřovat, a to může způsobit popraskání povrchové vrstvy laku. Ideální tedy je, udržovat vnitřní vlhkost 40 - 60 %, což platí nejen pro dřevěnou podlahu, ale i pro lidský organismus. Naopak příliš nízká vlhkost není ideální (ani pro parkety, ani pro člověka). V době topné sezóny a v zimě je obecně vlhkost nejnižší. Dřevo pak vysychá a je náchylnější k tvorbě trhlin.

Čistota i lesk

Desky dřevěných plovoucích podlah (ať už jsou laminátové, vinylové, linoleové nebo dýhované) jsou ošetřeny lesklým povrchem odolným vůči skvrnám. Jejich údržba spočívá převážně v suchém a mokrém vytírání mopem. Pro běžné vytírání je vhodný například prostředek Diava Flower, která vaši podlahu nejen zbaví nečistot, ale také příjemně provoní váš byt.

Skvrny na podlaze odstraňte co nejdříve

Není skvrna jako skvrna, pokud se jedná o skvrnu starší, budete mít trochu více práce. Pokud se jedná o mastnou skvrnu, např. vosk ze svíčky z podlahy odstraňte tak, že na ni položíte savý papír (případně čistý hadřík) po kterém budete přejíždět rozehřátou žehličkou. Mastná skvrna by se měla vsáknout do papíru (hadříku).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry