Bydlení jako na Hradě? Vydražte si křeslo T.G.Masaryka!

Poslední ztracené křeslo z pracovny prezidenta Masaryka půjde do dražby spolu se stolem z Pražského hradu. Tyto skvosty a také nábytek od Adolfa Loose uvede Aukční Dům Sýpka v exkluzivní aukci v neděli 28. 2. 2016 ve 13:30 hod v Praze, na Slovanském ostrově v Paláci Žofín. 

Dlouhá léta pohřešovaný, třetí exemplář křesla z pracovny T.G.M., konečně spatří světlo světa. Křeslo navrhl pro prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka ve dvacátých letech 20. století slovinský architekt Josip Plečnik (1872-1957), který byl povolán k rekonstrukci Pražského hradu.

Křeslo T. G. Masaryka se začne dražit na 150 000  

Když v 70. letech docházelo k rozprodávání nábytku z hradu, dvě křesla odkoupily Klenoty Praha za 80 korun. Až do dnešní doby bylo třetí křeslo nezvěstné. Tato éra ovšem končí a třetí Masarykovo křeslo této limitované série, bude k vidění i pro širokou veřejnost. 

Z pracovny Pražského hradu se v únorové aukci objeví ještě jeden kousek, a to mimořádně krásný intarzovaný psací stůl, s jemnými geometrickými a kolorovanými motivy ovoce. Stůl pocházející z 19. století byl veden ve Správě domácnosti Hradu a dále v Lánech. V r. 1964 byl smluvně předán Národnímu shromáždění. 

Mimořádnou nabídku aukce tvoří i šatní skříň pro Lindu Loos, první manželku proslulého Adolfa Loose (1870–1933). Mgr. Maria Szadkowská, kurátorka Müllerovy vily, která popisuje historii šatní skříně následovně: „Po rozvodu s Adolfem Loosem byl pravděpodobně jejím posledním požadavkem návrh a realizace vybavení jejího nového obydlí. Zřejmě na přání Liny Loos aranžuje místnost určenou pro ložnici v podobném duchu, jako v jejich společném bytě. 

Párová křesla rovněž podle návrhu Adolfa Loose, z mořeného dřeva s matovanou úpravou a rotangovým výpletem architekt Loos používal ve svých interiérech v letech 1927–1930, (např. v interiéru obývacího pokoje Müllerovy vily v Praze (1929–1930) a také v interiéru rodinného domu Jana Brummela v Plzni (1928 – 1929).

V neposlední řadě mezi aukčními položkami exceluje mahagonová komoda s intarzemi kombinace exotických dřevin navržená Josefem Gočárem (1880–1945) . Deisgn komody vychází z kubistického a rondokubistického tvarosloví. V současné době je Gočárův nábytek vysoce oceňován a náchází se v nejvýznamnějších sbírkách České republiky.  



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy