Pražská Lítačka: jak Lítačka funguje, kde ji seženete a co bude s Opencard

TNBiz, 24.5.2016

Praha začala od března vydávat novou kartu na MHD nazvanou Lítačka. Na zelenou kartu čekaly ve Škodově paláci desítky zájemců, pracovníci magistrátu fronty odbavili asi za hodinu. Potýkali se ale i se zmatkem, Pražané měli o Lítačce hodně otázek.

 

Co je to Lítačka?

Lítačka je čipová karta, na níž si můžete nahrát kupon MHD. Od března nahradila problematickou Opencard, na rozdíl od ní ale funguje hlavně jako tramvajenka. Nepůjde s ní platit parkování, jako tomu bylo u Opencard, můžete ji ale použít jako průkazku do městské knihovny.

Kdy si můžu Lítačku vyzvednout?

Pokud vám končí platnost Opencard a chcete novou průkazku. Můžete o ni žádat 3 měsíce před ukončením platnosti Opencard. Pokud bude chtít někdo vyměnit novou kartu déle než 3 měsíce před vypršením Opencard, zaplatí poplatek 100 korun. Výměna po skončení platnosti bude zdarma.

Jak zjistím, že mi Opencard vyprší?

Pokud jste si Opencard neprodlužovali, najdete její platnost na zadní straně karty. Pokud ano, zjistíte její platnost ve validátoru v některých stanicích metra nebo v infocentrech DPP.

Co bude s Opencard?

Opencard bude fungovat i nadále. Na svou kartu můžete stále nahrávat kupony na MHD, dokud neskončí její platnost. Nebudou už se ale vydávat nové karty a úplně skončí za čtyři roky, kdy vyprší platnost posledních karet.

Kde si můžu Lítačku vyzvednout?

Karty Lítačka vydává magistrát ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. V pondělí a ve středu je možné Lítačku dostat od 08:00 do 20:00, v úterý a ve čtvrtek od 08:00 do 18:00 a v pátek od 08:00 do 15:30. Kupon s jízdným si ale musíte nabít na přepážkách dopravního podniku nebo v hlavní chodbě Škodova paláce.

Lze karta vyřídit i přes internet nebo poštou?

Bohužel zatím ne. Možnost objednat si Lítačku přes internet nebo ji vyřídit poštou bude zřejmě možné na konci prázdnin, kdy končí platnost 200 tisíc Opencard a zároveň se očekává nápor nových studentů, kteří do Prahy přijdou.

Co k vystavení Lítačky potřebuju?

Osobní doklad. Nemusíte mít fotografii ani vyplnit žádný formulář, pokud jste při zařizování Opencard souhlasili s archivací osobních údajů. Pokud jste nesouhlasili, fotografii si přineste.

Bude na Lítačce moje jméno?

Magistrát vydává dva typy nové karty - jednu na jméno s registrací osobních údajů u DPP, druhou anonymní bez registrace. Držitelé anonymní karty si ale mohou nabíjet jen přenosné kupony, které jsou o něco dražší.

Kde všude Lítačka platí?

Tam, kde platí váš kupon MHD. Platí tedy v metru, tramvaji a autobusech, ale také ve vlaku, lanovce a na přívozech.

Mám nějakou jinou možnost, než pořídit si Lítačku?

Ano. Stále platí také papírové kupony MHD a pražský dopravní podnik zatím jejich ukončení neplánuje. Na jaře chce navíc magistrát zavést možnost, aby si lidé své kupony MHD nahráli na platební kartu nebo do mobilního telefonu.

Co když mám na Opencard nahraný kupon MHD?

O kupon ani své peníze nepřijdete. Kupon se vám jednoduše na Lítačku převede. Pokud byste si místo Opencard nechtěli pořídit Lítačku a raději přešli na papírové kupony, zamiřte rovnou na dopravní podnik. Na pobočkách DPP vám vydají papírový kupon, který bude kuponu na Opencard odpovídat.

Proč je Lítačka zelená a co logo znamená?

Praha chtěla Lítačku odlišit od červené Opencard, do budoucna ale magistrát plánuje zavedení i dalších barev. Logo, které podle některých lidí vypadá jako plazící se červi, je inspirováno dopravní mapou Prahy. Karta má působit vesele a pozitivně.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky