Zeman vetoval školský zákon! Vadí mu inkluze?

O tom, že prezident Miloš Zeman vetuje školský zákon, informoval již jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela by měla přinést povinnou maturitu z matematiky nebo místa ve školkách i pro dvouleté děti. Prezident se  pro veto rozhodl, proto norma opět zamíří do Sněmovny, která bude moci Zemanovo rozhodnutí přehlasovat.

Novela předpokládá zavedení povinné maturity z matematiky za pět let. Měly by se kvůli tomu také sjednotit od příštího roku přijímací zkoušky na střední školy. Norma dále počítá s tím, že nárok na místo v mateřských školách budou mít od roku 2020 i dvouleté děti, poslední ročník školky má být povinný.

Senátoři novelu schválili 20. dubna, a to navzdory doporučení svých výborů, aby odmítli uzákonit nárok dvouletých dětí na místa v mateřských školách. Nyní jsou do školek přijímány zpravidla tříleté děti. Změna má platit od roku 2020 a podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) je přirozenou reakcí na demografický vývoj. Má umožnit matkám, aby se dříve vrátily do zaměstnání. Na jejich děti ve školkách budou dohlížet chůvy. Kritici návrhu argumentovali tím, že školky by neměly být odkladištěm dětí, a preferovali výchovu v rodině.

Další výtky měl sněmovní školský výbor. Prosazoval odklad nových pravidel společného vzdělávání žáků se speciálními potřebami v běžných školách, tedy takzvanou inkluzi, kterou Zeman kritizuje. Důvodem návrhu odkladu byla snaha poskytnout školám čas se na ně připravit. Senát ale novelu schválil beze změn.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy