Předkupní právo: návrat předkupního práva je zásah do práv vlastníka

Vládní poslanci uvažují o tom, že uvedou zpět do života předkupní právo, které předloni zrušil nový občanský zákoník. Tuto změnu chce podle médií na čtvrtečním jednání sněmovního ústavněprávního výboru navrhnout místopředseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. Opatření, které vlastníkovi části nemovitosti ukládá nabídnout podíl nejprve dalším spoluvlastníkům, sice platilo desítky let, návrat k němu by ale neznamenal změnu k lepšímu. Předkupní právo totiž výrazně zasahuje do práv vlastníka nakládat se svým majetkem. Navíc jde o další důkaz českého legislativního Kocourkova, kdy se radikálně mění něco, co platí jen dva a půl roku.

Podle starého občanského zákoníku musel vlastník pozemku či jiné nemovitosti vždy nejprve písemně oslovit zbývající spolumajitele, když chtěl svůj podíl odprodat. Výjimku tvořil pouze převod na blízké příbuzné. Možnost prodeje podílu cizímu zájemci tak byla podstatně ztížena.

Pokud je to pro spoluvlastníky výhodné, mohou si předkupní právo ošetřit smluvně i nyní. Mají-li ale v úmyslu se svým majetkem nakládat jinak, stát by jim v tom neměl bránit. Jde tedy o další zbytečné opatření, které lidem zkomplikuje život.

Změna navíc zcela znemožní okamžitý prodej části nemovitosti v případě, že její vlastník potřebuje kvůli neočekávané události peníze ihned. Podle návrhu by totiž musel dva měsíce čekat, zda oslovení spoluvlastníci jeho nabídku ke koupi využijí. Teprve po uplynutí této lhůty by mohl svou část prodat třetí straně. V případě, že by poté cenu změnil, opět by musel oslovit spoluvlastníky a čekat další dva měsíce na jejich reakci.

To neznamená, že scelování nemovitostí v rukou menšího počtu vlastníků je špatné, právě naopak. Zbývající spoluvlastníci by také jistě uvítali možnost předejít tomu, aby se o nemovitost dělili s novým a neznámým člověkem. Ani oni však nemůžou omezovat vlastníka v tom, aby se svým majetkem nakládal, jak sám uzná za vhodné. Návrh navíc přichází v době, kdy ještě nebylo možné vyhodnotit, jak se nová právní úprava osvědčila. Platí totiž jen dva a půl roku.

A to je hlavní kámen úrazu. Neustálé změny zákonů a právních norem jsou tak časté a nepřehledné, že výrazně komplikují nejen podnikání, ale začínají omezovat lidi i při běžných činnostech. Jak má běžný člověk naplnit zásadu „Neznalost zákona neomlouvá“, když se v neustále se měnící legislativě často nevyzná ani vystudovaný právník?

Stát by měl místo vytváření nových komplikací a neodůvodněných legislativních změn urychleně konat v oblastech, které vlastníky nemovitostí skutečně pálí. Ať už jde o zjednodušení neuvěřitelně složitého vydávání stavebních povolení či zrušení zbytečné daňové zátěže při prodeji nemovitosti.

 RNDr. Evžen Korec, CSc.,generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy