Průmyslové nemovitosti 2Q/2016: vede Plzeňský kraj a okolí Prahy

Na trhu průmyslových nemovitostí v České republice pokračuje silná investiční a stavební aktivita, která směřuje nejvíce do Plzeňského kraje a okolí hlavního města. Také vzhledem k téměř půl milionu metrů čtverečních, jež jsou aktuálně ve výstavbě, se celková zásoba tuzemských průmyslových ploch velmi rychle blíží k překonání hranice 6 milionů metrů čtverečních. Realitně-poradenská společnost 108 AGENCY informuje o údajích na trhu skladových a výrobních nemovitostí za druhé čtvrtletí roku 2016.

Míra neobsazenosti a ceny pronájmu

Ve druhém čtvrtletí roku 2016 pokračoval na trhu průmyslových nemovitostí trend klesající míry neobsazenosti prostor. Celková míra neobsazenosti mezičtvrtletně poklesla z úrovně 4,79% na současných 4,40%. Průměrná výše nominálního nájemného zůstává poměrně stabilní a pohybuje se okolo 4,00 eur/m2/měsíc. Mírně rostoucí tendenci pak lze pozorovat u cen pronájmů v rámci nejatraktivnějších lokalit, jakými jsou Praha a blízké okolí, Plzeňský a Jihomoravský kraj.

Dokončené projekty

V průběhu druhého čtvrtletí roku bylo dokončeno celkem 7 projektů o rozloze 140 000 m2. Největší podíl na nové zásobě průmyslových ploch mají projekty v Plzeňském kraji, dále následuje blízké okolí Prahy.

V Plzni byla završena například spekulativní výstavba logistického parku Mountpark Plzeň, který s sebou nese nových 43 700 m2. V okolí hlavního města přibyly pak nové průmyslové plochy v areálu P3 Prague D8, kde bylo dokončeno 23 500 m2 skladových prostor pro společnost VF Corporation nebo také v areálu P3 Prague D11, kde vznikla první budova areálu o velikosti 20 000 m2, jejíž více než polovinu obsazuje jako nájemce společnost Exiteria. Mezi další významné dokončené projekty lze zařadit například 12 000 m2 skladových prostor v areálu Brno West Business Park.

Nová spekulativní výstavba

Celkovou nově zahájenou výstavbu představuje v České republice 19 projektů o rozloze 293 755 m2. 38% z této nové výstavby tvoří spekulativně stavěné projekty.

Největším projektem, který se začal budovat bez předem zajištěného nájemce, je jednotka 30 000 m2 v areálu Panattoni Pilsen Park West. Developerská společnost Panattoni Europe zahájila spekulativní výstavbu také v areálu Panattoni Park Prague Airport II, kde vzniká jednotka 10 000 m2. Semi-spekulativní výstavbu pak ohlásil areál P3 Prague D11, kde vyrůstá druhá budova areálu o velikosti 39 300 m2, z nichž 19 200 m2 obsadí jako nájemce společnost FM Logistic. Na semi-spekulativní bázi se začala stavět rovněž budova o velikosti 29 000 m2 v areálu CTPark Teplice, kde si bude 16 000 m2 pronajímat společnost Personna International CZ. Další nově započatá spekulativní výstavba zahrnuje projekty, které již čítají méně než 10 000 m2.

Významné realizované transakce

Z dosud zveřejněných informací lze mezi nejvýznamnější transakce zařadit prodloužení nájemní smlouvy společnosti Sportisimo zahrnující 23 900 m2 distribučních prostor a spolu s tím uzavření smlouvy na výstavbu nových distribučních prostor o velikosti 34 200 m2 v areálu Prologis Park Prague-Rudná. Další významná nájemní transakce byla uzavřena v areálu Panattoni D5 Hořovice Park na výstavbu skladových prostor společnosti Raben Group o velikosti 24 000 m2 nebo v areálu Prologis Park Prague-Jirny na výstavbu nových skladových prostor společnosti MALL.cz o velikosti 20 500 m2.

Ve druhém čtvrtletí roku 2016 bylo na českém trhu průmyslových nemovitostí ve výstavbě rekordních 498 800 m2. Současná celková zásoba průmyslových prostor činí v tuzemsku téměř 5 935 000 m2, a tudíž již v blízké budoucnosti lze očekávat, že překoná hranici 6 000 000 m2.

---

Definice:

Celková zásoba prostor / Celková nabídka prostor

Skladové a výrobní prostory třídy A, které jsou fyzicky dokončeny.

Celková výměra prostor ve výstavbě

Skladové a výrobní prostory třídy A vlastněné developerskou společností nebo investorem, které jsou stavěné v daném obdobíza účelem pronájmu dalším stranám. Nemovitosti určené pro konkrétního nájemce a rovněž nemovitosti bez předem zajištěneného nájemce.

Spekulativní výstavba / Semi-spekulativní výstavba

Spekulativní výstavba - výstavba prostor bez předem zajištěného nájemce.

Semi-spekulativní výstavba - výstavba prostor, kdy pouze část z celkové plochy je stavěna pro předem zajištěného nájemce.

Míra neobsazenosti

Podíl fyzicky volných prostor v dokončených budovách z celkové nabídky skladových a výrobních prostor, které zahrnují rovněž administrativní zázemí.

Pobídky ze strany pronajímatelů

Úlevy poskytnuté nájemci ze strany pronajímatele ve formě nájemních prázdnin, investic do vybavení nájemních prostor apod.

Nominální nájemné

Cena pronájmuskladových a výrobních prostor třídy Apřed uplatněním jakýchkoliv úlev/pobídek ze strany pronajímatele.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy