Chytré osvětlení je další krok k chytrému bydlení

Malé změny v osvětlení, ať již doma nebo v práci, mají velký vliv na naši fyzickou i psychickou pohodu a dokonce i na naše intelektuální schopnosti. Jak ukázal výzkum, značný dopad má na člověka také barva světla: studená barva je vhodnější pro učení a teplá pro odpočinek a relaxaci.

Chytré osvětlení, krok k chytrému bydlení

„Průzkum provedený mezi zákazníky nám ukázal, že řada lidí chce mít možnost přizpůsobovat si osvětlení konkrétním činnostem. A přesně to naše chytré osvětlení umožňuje,“ říká Jeanette Skjelmose, Business Area Manager pro oblast osvětlení v IKEA.  

Součástí kolekce výrobků chytrého osvětlení jsou žárovky LED a dálková ovládání TRADFRI, dále světelné panely FLOALT a dvířka s osvětlením SURTE a JORMLIEN, určená pro skříňky série BESTA a METOD. Chytré osvětlení nabízí v podobě předem připravených sad, které si zákazníci snadno sami nainstalují, bez nutnosti přivolat elektrikáře nebo provádět úpravy elektrického vedení. Stačí pouze vyměnit stávající žárovku za LED žárovku TRADFRI. Protože technologie umožňující stmívání a nastavení barvy světla je zakomponována přímo do žárovky, lze žárovky TRADFRI použít v jakékoliv lampě se standardními paticemi – dokonce i ve velmi starých lampách. Pomocí dálkového ovládání TRADFRI lze pak najednou ovládat až deset světelných zdrojů.

Technologie chytrého osvětlení je již na trhu několik let, zatím ale není nijak masově rozšířena. Aby IKEA mohla toto osvětlení nabídnout velkému množství lidí, uspořádala průzkum u zákazníků, realizovala řadu návštěv v domácnostech a provedla mnoho testů ve vlastní „laboratoři” (ve speciálním bytě ve Švédsku, kde rodiny testují vyvíjená řešení). Při těchto průzkumech společnost identifikovala dvě klíčové oblasti, jejichž vyřešení umožňuje nabídnout chytré osvětlení mnoha lidem: „Stávající technologie jsou podle lidí příliš drahé a komplikované. Stmívatelnou sadu TRADFRI jsme proto vyvinuli tak, aby byla finančně dostupná a její použití velmi jednoduché,” vysvětluje Björn Block, Business Leader IKEA Home Smart.

Chytré bydlení má obrovský potenciál. V budoucnu přijdou na trh další výrobky, které si lidé budou moci zabudovat do stávajícího systému chytrého bydlení. Podle přehledu agentury Strategy Analytics bylo možné v roce 2014 zařadit do kategorie „chytrých“ zhruba 100 milionů domácností, do roku 2020 by se mělo toto číslo více než zdvojnásobit.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry