Podzimní aukce nabídne raritní kousky obrazů i nábytku

Aukce Sýpka Do podzimní aukce se Sýpce podařilo naplnit všechny nabízené kategorie umění, od mimořádných děl starých mistrů 18. a 19. století, přes současnou tvorbu ke galerijním kouskům v oblasti nábytku. Aukce se bude konat v neděli 23. 10. 2016 v 13:30 hod. Celková vyvolávací cena činí takřka 10,5 milionu .

V říjnové aukci Sýpka představí kolekci děl mistrů 18. a 19. století z významné soukromé sbírky. Raritní kousky na českém trhu představují vskutku ojedinělá díla od Františka Antonína Hartmanna. Sýpka nabídne hned dvě díla tohoto autora provedené olejem na měděné desce význačné velmi jemnou malbou a detailním provedením. Vyvolávací cena každého obrazu byla stanovena na 500 000 .

Osmnácté století přiblíží svým dílem např. i Norbert Grund opatřený pečetí. V následujícím 19. století se představí školy Mánesova a Mařákova, jmenovitě pak i August Piepenhagen se svou asfaltovou malbou Krajina s jezdci.

Současnou tvorbu zastupuje významná soukromá sbírka čítající jména již dobře známá. Tato vysoce hodnotná díla tak budou obhajovat svou vysokou pozici na trhu s uměním.

Mezi současnými umělci zastoupenými v podzimní aukci však vyčnívá Magdaléna Jetelová, která tvoří vlastní technikou malby kouřem na plátně. Tento typ malby patří k mnoha rozdílným okruhům autorčiny tvorby, jejichž pojítkem je vztah k architektuře, prostoru a jeho historii, i angažovanost ke společensko-historickým otázkám. 

Sběratele nábytku osloví Sýpka jmény českých architektů, z nichž někteří jsou ovlivněni prací Josipa Plečnika. Mezi exkluzivními položkami se objeví například dvojice křesel dle návrhu Jana Kotěry. Křesla z mořeného dubového dřeva, byla navržena pro interiér pánského pokoje Karla Hoffmeistera . Vyvolávací cena obou křesel je 280 000 . Křesla se na českém aukčním trhu objevila v roce 2013, kdy dosáhla konečné ceny přes půl milionu korun. Nabízená křesílka s čalouněným sedákem patří k nejlepším realizacím Kotěrova raného nábytkového designu, říká PhDr. Jiří Fronek, PhD. z Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

Významné místo v aukcích Sýpky má již tradičně užité umění. V říjnu tuto kategorii obohatí žádaný Jaroslav Horejc, který vytvořil keramickou plastiku Podzim s vyvolávací cenou Ikonické dílo uvedené i v publikaci Užité umění od Adlerové se naposledy dražilo před více než 10 lety. Z užitého umění se sběratelé mohou těšit na nejznámější Sutnarovy nápojové soupravy a také na funkcionalistické doplňky z dílen Družstevní práce, které se v současnosti těší velké oblibě.

Svítidlo, které mohlo vzniknout během Horejcova pedagogického působení na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze od r. 1918, kde měl přístup k pasířské a kovolijecké dílně, je na trhu ojedinělé svojí velikostí a mistrným zpracováním. Patří tak k výjimečné kolekci rondokubistického nábytku a svítidel, které Sýpka nabídne ve své podzimní aukci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy