Nové pražské byty: nejvíce prodejů Praha 9, 5 a 10

Zájemci o nové bydlení v hlavním městě letos stále preferují Prahu 9, kterou s malým odstupem následují Praha 5 a 10. Nic se na tom nezměnilo ani ve třetím čtvrtletí, dva ze tří koupených nových bytů leží na jejich území. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už více než devět let. Z pražských lokalit jsou nejvyhledávanější Vysočany a Uhříněves.

V Praze se od července do konce září letošního roku prodalo celkem 1447 nových bytů. „Z toho se 453 bytů, tedy 31,3 procenta, nacházelo na území Prahy 9, 322 bytů (22,3 procenta) v Praze 5 a 316 bytů (21,8 procenta) v Praze 10. Pokud vezmeme katastrální území, tak prodejům ve třetím čtvrtletí dominovaly Vysočany (12,1 procenta ze všech prodaných bytů) a Uhříněves (10,9 procenta),“ přiblížil prodejní statistiky analytik společnost EKOSPOL Matyáš Hančl a dodal, že EKOSPOL v daném období monitoroval celkem 146 aktivních developerů.

Na opačném konci tabulky jsou centrální části Praha 1 a 2, kde se prodalo 18 nových bytů, což je ve srovnání s předchozím čtvrtletím o pět bytů méně. „Prodejní statistiky, které jsou nejlepším ukazatelem reálné poptávky, opakovaně potvrzují, že předražené lokality v centru lidi příliš nelákají. Zájemci o nové bydlení dávají dlouhodobě přednost prověřeným lokalitám mimo centrum, které jsou však dobře dopravně dostupné a nechybí jim občanská vybavenost. Oproti předraženému centru navíc nabízí klidné prostředí často uprostřed zeleně,“ podotýká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU. Byty mimo nejužší centrum jsou podle Korce lepší i pro investory, kteří je chtějí dále pronajímat.

Mezi nejméně prodávané lokality s alespoň jedním aktivním developerským projektem se ve třetím čtvrtletí zařadily Dejvice a Michle, kde nového majitele našel shodně pouze jediný byt. Jen o jeden nový byt více se prodalo v Kobylisích, Újezdu u Průhonic a na Zahradním Městě.

Počet nových prodaných bytů 3.Q.2016





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy