Očkování proti příušnicím chrání krátkou dobu, přitom nárůst příušnic je rekordní

TNBiz, 27.11.2016

Zduřelé příušní žlázy a k tomu vysoké až čtyřicetistupňové teploty. To jsou typické příznaky příušnic. Nemocné překvapilo, že se příušnicemi nakazili i přesto, že proti nim byli v dětství očkováni.

"Trvanlivost toho očkování nebyla tak dlouho, jak se očekávalo," přiznává pediatr Josef Žižka. Jak se ukázalo, ochrana před nemocí slábne už mezi 8 a 10. rokem života.

Což dokazují i letošní případy, kdy je mezi nemocnými i spousta desetiletých dětí. Nejvíce nakažených je ve věkové skupině od 10 do 19 let, skoro 3 tisíce nemocných. Letošní počet nakažených je minimálně za poslední desetiletí rekordní. Jen oproti loňskému roku je to pětinásobný nárůst.

Ministerstvo zdravotnictví proto připravilo změny v očkovacím schématu tak, aby co nejvíce prodloužilo dobu, po kterou bude vakcína očkovaného proti příušnicím chránit. Druhou dávku vakcíny děti nedostanou ve dvou letech jako dosud, ale výrazně později.

"Jsme se rozhodli navrhnout prodloužení toho druhého termínu očkování na 6. až 8. rok věku dítěte," řekl TV Nova mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Štícha.

Česká republika má z evropských zemí totiž dosud nejkratší odstup mezi dvěma dávkami očkování, pouhý půlrok. "V některých zemích je odstup několikaletý, zhruba 4 až 5 let, ale jsou i země, které mají odstup mezi dávkou 1 a 2 i 11 let," řekl TV Nova Roman Prymula z České vakcinologické společnosti.

Příušnice letos nejvíce řádily na jihu Čech, tam propukla epidemie v lednu a pod kontrolu se ji podařilo dostat až na konci letních prázdnin. Vyšší počty nakažených ale hlásily i další kraje. Na základě nového, posunutého schématu by se podle ministerstva zdravotnictví mohlo očkovat proti příušnicím od poloviny příštího roku.

V některých zemích se mluví i očkování třetí dávkou, uvažuje se, že by se mohla podávat někdy kolem 18. roku života. Jenže žádná země k tomu zatím nepřistoupila. Pokud totiž příušnice postihnou člověka ve vyšším věku, mívají závažnější průběh a řadu vážných komplikací.

Nejnebezpečnější komplikací je u dospělých a dospívajících mužů zánět varlat, který může vést až ke sterilitě. U žen to pak mohu být záněty prsů a méně často i vaječníků. Další komplikací může být nehnisavý zánět mozkových blan. Ten se ale většinou obejde bez trvalých následků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy