Školy i školky dostanou 3 miliardy na nová místa pro děti

TNBiz, 19.1.2017

Ministryně Valachová informovala, že k posílení kapacit mateřských škol má ministerstvo připraveny tři miliardy korun. Už v letošním roce by v mateřských školách mělo vzniknout 250 nových míst, v základních školách pak 650. Peníze podle Valachové míří především do malých škol a do malých obcí, které byly v současné době nejvíce podfinancované.

Vytvoření tisícovky nových míst vyšlo na 300 milionů korun. Podle Valachové mají ministerstvo i obce připraveny další projekty a Valachová bude žádat resort financí o navýšení rozpočtu, aby v tomto roce mohla vzniknout další místa v mateřských školách.

Od 1. září se změní rámcový vzdělávací program. Ministerstvo bude požadovat, aby v rámci mateřské školy byly minimálně 2,5 hodiny denně alespoň dvě učitelky na plný úvazek. Ministryně to označila za první krok ve snižování počtu dětí na třídu.

Ministerstvo také reaguje na skutečnost, že ve školkách je stále více dvouletých dětí. Z evropských peněz chce vytvořit 700 půlúvazků pro tzv. chůvy, které by se měly rekrutovat kupříkladu z řad zdravotních sester nebo sociálních pracovnic a měly by učitelkám s dvouletými dětmi pomáhat. Ředitelé mateřských škol se ale obávají, zda seženou adepty, kteří by přísná kritéria splnili.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy