Kontroly kotlů: pravicové strany podaly ústavní stížnost

TNBiz, 22.1.2017

"Jakkoliv nám záleží na ochraně ovzduší, na ochraně zdraví, tak není možné tyto bohulibé motivy zneužívat k prolamování domovní svobody a soukromí," myslí si předseda TOP 09. Na ústavní soud se TOP 09 obrátila společně s občanskými demokraty. Ani těm se to, že úředník může bez souhlasu soudů do domu, nelíbí.

"Orgány činné v trestním řízení potřebují souhlas soudu a tady správní orgány by ho nepotřebovaly? To pokládáme za chybu," uvedl Marek Benda z ODS. Ministra životního prostředí Richarda Brabce ústavní stížnost nepřekvapila. A vidí za ní i jiné zájmy.

"Jsme ve volebním roce, takže se dalo předpokládat, že ještě bude zájem kolem toho trošku rozvířit prach," uvedl Brabec. Nicméně si za zákonem stojí. Prý ho mnohokrát probíral s experty na ústavní právo, navíc s ním souhlasila i Legislativní rada.

"Vlamování se někomu do soukromého příbytku bez souhlasu soudu podle nás nepatří do svobodné společnosti," doplnil Kalousek. "Nikdo se nikam nevlamuje. Musí být splněno několik podmínek předtím," kontroval Brabec.

A to je zejména opakované porušení, na které úřad musí majitele kotle upozornit písemně. Teprve pak jde úředník do domu. "A když ho tam nepustíte, tak samozřejmě on se vám tam vlamovat nebude, ale hrozí vám za určitých podmínek pokuta," vysvětlil Brabec.

Ministerstvo si také pochvaluje, že zákon už má viditelný preventivní dopad, lidé si prý dávají víc pozor.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy