Čechy zabíjí choroba plic, často se nemoc ani nepozná

TNBiz, 29.1.2017

"V posledních pěti šesti letech jsem začal pozorovat při zvýšené námaze, třeba při delším plavání , že mám dechové potíže," říká Stanislav Kos.

Diagnóza zněla chronická obstrukční nemoc. Právě zadýchávání, chronický kašel, únava a vykašlávání hlenů, jsou jejími typickými příznaky.

"Každý z nás to dělá reflexně, nechce se zadýchávat, nechce mít ten diskomfort, takže trvá dlouho než si uvědomí, že mu něco je," říká odborník na tuto nemoc Vladimír Koblížek.

Nemoc přichází velmi nenápadně, ale zabíjí. Potýká se s ní kolem 800 tisíc Čechů, léčí se ale jen část z nich. Podle odhadů dvě třetiny pacientů o své nemoci vůbec nevědí a do péče lékařů se dostanou až ve chvíli, kdy už je příliš pozdě.

A to je právě jeden z důvodů rychlého nárůstu počtu úmrtí na CHOPN. Za loňský rok tak nemoci podlehlo tři a půl tisíce lidí, nejvíce za posledních 10 let. Přitom ještě v roce 2007 na nemoc zemřelo zhruba o 1500 pacientů méně.

Chronická obstrukční plicní nemoc i ve světě neustále stoupá na pomyslném žebříčku největších zabijáků. Podle odhadů bude do pěti let na třetí příčce.

Hlavním rizikovým faktorem rozvoje zákeřné nemoci je kouření. 15 procent pacientů jsou ale nekuřáci. Stačí totiž, když se člověk delší dobu pohybuje v třeba zaprášeném a znečištěném prostředí.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy