Liberec má první veřejnou rychlodobíjecí stanici pro elektromobily

První liberecká veřejná rychlodobíjecí stanice pro elektromobily dnes začala sloužit obyvatelům a návštěvníkům krajské metropole pod Ještědem. Společně s jednou tzv. stanicí normálního dobíjení je k dispozici na označeném místě v areálu parkoviště Obchodního centra Nisa. Rychlodobíjecí stanice zvládne nabít 80 % kapacity baterie za 20-30 minut. Stanice je vybavena DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS, které umožňují proces nabíjení s výkonem až do 50 kW. Nabíjení elektromobilu v druhé – klasické – dobíjecí stanici je náročnější na čas. Ten ale řidiči mohou vyplnit nákupy a zábavou v obchodním centru Nisa. Projekt Elektromobilita ČEZ momentálně provozuje po celé ČR 70 veřejných dobíjecích stanic (z toho 25 rychlodobíjecích) http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html.

V rámci celého severočeského regionu aktuálně funguje 14 veřejných dobíjecích stanic Elektromobility ČEZ, z toho 7 rychlodobíjecích. Na místních silnicích se elektromobily vyskytují poměrně často. Elektrický vůz Nissan LEAF v barvách Elektromobility ČEZ využívá například Krajský úřad Libereckého kraje.

„Potenciál elektromobilů rok od roku stoupá a dostatečná infrastruktura je pro jejich další rozvoj v současnosti prioritou. Zejména pro rychlý pohyb mezi městy je výstavba rychlodobíjecích stanic nezbytná. Pokračovat proto budeme průběžně výstavbou dalších stojanů tohoto typu po celé České republice,“ vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

„Jsme velmi potěšeni, že právě naše centrum nabízí díky spolupráci s ČEZem jako první tuto rychlodobíjecí stanici elektromobilů v Liberci svým návštěvníkům. Věříme, že řidiči elektromobilů tuto službu ocení a zařadí se mezi naše spokojené zákazníky,“ říká Petr Brych, Centre manager OC Nisa.

V České republice je v současnosti registrováno více než tisíc elektromobilů, z nichž zhruba třicet patří do vozového parku projektu Elektromobilita ČEZ. Podobně jako v dalších vyspělých zemích EvropyČeské republice se stávají běžnou součástí zejména městského provozu. To se promítá do všech oblastí týkajících se prodeje a servisu elektromobilů.

Více o veřejných dobíjecích stanicích projektu Elektromobilita ČEZ:

http://www.elektromobilita.cz/cs/dobijeni-na-cestach.html

Víte, že …

Martin Schreier, mluvčí Skupiny ČEZ pro obnovitelné zdroje



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy