Znáte sousedy? Každý druhý Čech neví, kdo vedle bydlí..

Více než polovina Čechů se zná se sousedy pouze od vidění a neusiluje o bližší seznámení! Stejné procento lidí by si však přálo mít v domě někoho, na koho se může obrátit s žádostí o pomoc či radu.* Hledání takových sousedů může usnadnit nový portál Sousedé.cz, který se stal nepostradatelnou sousedskou platformou už pro téměř 45 tisíc uživatelů.

Lidé si u nás mohou vytvořit vlastní uzavřenou skupinu, kde řeší běžné i mimořádné události, spojené se sousedstvím. Je to taková rychlejší a pohodlnější domluva se sousedy online. Služby portálu jsou pro uživatele zcela zdarma,“ říká Martin Pösinger z portálu Sousedé.cz.

Původně portál sloužil především pro správu společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytových družstev (BD). Správce (kdokoliv, kdo si založí vlastní skupinu, do které pozve další uživatele), může prostřednictvím zabezpečeného online prostoru informovat jednotlivé členy SVJ o aktuálním dění a hospodaření společenství. Na jednom místě ukládá veškeré dokumenty, smlouvy, zápisy z jednání a sám rozhoduje, které z nich budou přístupné i ostatním členům SVJ. Snadno online svolá schůzi nebo zorganizuje online anketu mezi sousedy. Jednotliví členové komunikují se správcem i mezi sebou a jednoduše nahlásí závady nebo na „nástěnce“ otevřou některé ze sousedských témat, které je zrovna trápí. V současnosti využívá výhod portálu Sousedé.cz kolem 2,5 tisíc SVJ a BD.

Jak dobře známe své sousedy


Snadná cesta jak se domluvit se sousedy

Podle průzkumu TNS AISA* by většina lidí uvítalo, kdyby se na souseda mohli s důvěrou obrátit například s prosbou o pomoc. Třetina si přeje souseda, který ochotně pomůže třeba s drobnými opravami v bytě. Čtvrtina dotázaných si přeje sousedy, kterým může na chvilku svěřit děti na hlídání a každý pátý by chtěl v nepřítomnosti zalít květiny.

Některým se již podařilo podobného souseda najít prostřednictvím portálu Sousedé.cz. Ten není určený pouze lidem, kteří vlastní nemovitost a jsou členy SVJ nebo BD, ale stále častěji ho lidé využívají jako místo otevřené všem sousedům v domě nebo zakládají nejrůznější zájmové skupiny.

Za poslední půlrok se počet uživatelů portálu zdvojnásobil na téměř 45 tisíc registrovaných. Částečně je to i proto, že ho začalo využívat více lidí v tom pravém komunitním slova smyslu. Prostřednictvím Sousedů.cz se domlouvají maminky ze sousedství na logistice dětí, které rozváží na kroužky nebo shání šikovného souseda, který jim dokáže opravit poličku,“ upřesňuje Pösinger. Zabezpečený a certifikovaný online prostor si pochvalují i členové nejrůznějších místních spolků od hasičů po myslivce. „Je fajn, že můžeme snadno domluvit výroční schůzi a máme pohromadě všechny dokumenty. Oproti skupinám na sociálních sítích je vše zabezpečené a naše dokumenty a fotografie vidí jen schválení členové, navíc je tu řada užitečných funkcí, které sociální sítě vůbec nenabízí a nám usnadňují komunikaci i organizaci,“ popisuje využití portálu Sousedé.cz jeden ze spokojených uživatelů.

 Jak se seznamujeme se sousedy

Sousedé.cz chystají novinky – regionální magazín i realitní web

Už nyní mohou uživatelé portálu Sousedé.cz sledovat pravidelný magazín, který informuje o zajímavostech a novinkách v oblasti bydlení, správy společenství vlastníků jednotek a bytových družstev i sousedství. V budoucnu se rozšíří také služba, která sleduje nejzajímavější regionální události (nyní funguje v pilotní verzi pro Prahu 6). Návštěvníkům portálu tak neuniknou záměry radnice či developerů, ani zajímavé akce v okolí. Včas se dozví také o aktuálních výpadcích dodávky energií či náhlých opravách a uzávěrkách silnic.

Na přelomu března a dubna 2017 spustí Sousedé.cz svůj vlastní realitní portál. Ten se od jiných realitních webů bude lišit především důrazem na lokalitu, ve které se nemovitosti nachází. Ke kvalitnímu bydlení totiž nestačí pěkný byt či dům, je neodmyslitelně spjaté i s nabídkou služeb, dopravní dostupností nebo kulturním vyžitím. To vše bude realitní portál na Sousedé.cz pečlivě monitorovat a jeho uživatelé si tak snadno vyhledají ideální bydlení ve vysněné lokalitě.

Největší rozdíl mezi přáním a realitou je spolehnutí na sousedy

Jaké bychom chtěli sousedy?

* Průzkum na téma sousedství společnosti TNS AISA si v roce 2012 objednala Hypoteční banka a byl proveden prostřednictvím dotazování za pomoci počítače v domácnostech na vzorku 642 osob ve věku 20 – 45 let




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy