Kuřáci si po zákazu zkouší odvykat, naznačuje to průzkum

TNBiz, 31.5.2017
 Údaj, že kuřáci začali ve velkém skupovat přípravky proti kouření, vychází z průzkumu zákazníků portálu lékárna.cz, který se uskutečnil ještě před zavedením zákazu kouření v restauracích, v období mezi letošním lednem a dubnem. Prodej přípravků se zvedl o více než třetinu! Konkrétně o 35 %.

Firma se k průzkumu rozhodla poté, co si všimla, že odvykací přípravky proti kouření jdou na odbyt mnohem víc než v předchozích letech. "Nárůst prodejů odvykacích přípravků je ve srovnání s předchozími třemi lety opravdu razantní. Loni ve stejném období představoval jen šest procent a před dvěma lety prodeje dokonce stagnovaly. To nás přivedlo k myšlence uskutečnit online průzkum na téma kouření,“ potvrdil Karel Klodner, ředitel Lékárny.cz.

Průzkumu se celkem zúčastnilo 1155 zákazníků portálu. Dotazy byly zaměřeny nejen na nákup přípravků, ale třeba i na souhlas respondentů ankety se zákazem a na jejich chování a návštěvy restaurací po zavedení zákazu.

"Je poctivé přiznat, že 71 % respondentů patří mezi nekuřáky. I tak jsou ale zjištěné výsledky zajímavé,“ uvedl ředitel Karel Klodner. Zákaz kouření přivítalo 66 procent dotázaných, zatímco pětině z nich vadí.

Průzkum ale především potvrzuje odborníky zmiňovaný efekt, že zákaz některé kuřáky přivede k odvykání nebo alespoň omezování kouření. Týká se to skoro 17 procent dotázaných kuřáků. Definitivně přestat kouřit se rozhodlo půldruhého procenta, dalších 5,5 % o tom uvažuje a desetina lidí tvrdila, že kouření aspoň omezí.

A o jaké druhy přípravků proti kouření měli lidé zájem? I tady se potvrzuje vliv zákazu. Klesl totiž zájem o tzv. stopfiltry, které kuřáci nasazují na filtry cigaret, aby omezili množství vdechovaného dehtu (i nikotinu). "Na oblibě výrazně získávají náplasti. Jejich prodej se téměř ztrojnásobil,“ prozradil šéf e-shopu Karel Klodner. Standardní je pak podle něho poptávka po ústních sprejích s nikotinem.

Z průzkumu také vyplynulo, že zákaz kouření bude mít možná určitý ekonomický vliv na návštěvnost restaurací. Přestože 40 % respondentů průzkumu tvrdí, že na ně nový zákon nebude mít vliv a pět procent kuřáků dokonce tvrdí, že budou chodit do restaurace častěji, 31 % jich naopak návštěvy gastronomických podniků omezí.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy