Papírové recepty lékařů do konce roku 2017 úplně skončí!

TNBiz, 28.6.2017

Od ledna 2018 bude elektronická preskripce povinná. Nově tedy budou existovat pouze elektronické recepty, které lékaři nahrají na Centrální úložiště elektronických receptů. Neznamená to však, že lidé, kteří nemají internet, si nebudou moci své léky vyzvednout.

Poté, co doktor recept předepíše, pošle vám jakési potvrzení. Na něm bude čárový kód, ale také další informace, na kterých se domluvíte s lékařem. Můžete si určit, jestli uvidíte vše, co doposud - název léku, dávkování, další údaje o léku - nebo jen kód a základní informace.

Zároveň si můžete vybrat, jakou formou vám potvrzení přijde. Máte čtyři možnosti - email, aplikace v mobilu nebo tabletu, SMS zpráva, nebo klasická papírová průvodka. Údaje, které budou na potvrzení viditelné, si nebudete moct určit jen u SMS.

"Předpokládáme, že tato možnost, kdy bude pacientovi zaslán pouze identifikátor eReceptu bez dalších doplňujících informací, bude využívána zcela minimálně. Třeba v případech, kdy si žena jednou za půl roku vyzvedává antikoncepci a bere ji dlouhodobě, proto nepotřebuje vědět dávkování ani další podrobnosti," uvedla pro TN.cz mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

V lékárně pak unikátní kód načtou a pokud eRecept najdou v úložišti, vydají vám lék. I to se pak zapíše do centrální databáze.

Papírové recepty by tedy měly úplně skončit, lékaři je budou moci psát pouze ve výjimečných případech. Třeba když dojde k výpadku elektřiny nebo internetu, případně na návštěvách u pacienta doma.

Česká lékařská komora však proti zavedení elektronických receptů v této podobě dlouhodobě bojuje. "Nemáme nic proti elektronizaci, to je určitě správná věc. A není to tak, že nejdeme s dobou. Ale nesmí to být jen elektronizaci pro elektronizaci, musí tam být nějaká přidaná hodnota," řekl pro TN.cz mluvčí ČLK Michal Sojka.

Podle něj se eRecepty jen přidá lékařům na povinnostech a nic prospěšného jim to nepřinese. "Slibovali, že se lékař bude moci podívat do lékového záznamu pacienta, nic takového ale zatím nefunguje. I z toho důvodu, že je k tomu nutný souhlas pacienta," doplnil Sojka.

"Odmítáme to ještě z druhého důvodu, kterým je právě ta povinnost. Existují lékaři, kteří jsou v důchodu, ale mají to privilegium, že mohou psát recepty sobě i rodině. Zadruhé jsou lékaři starší generace, kteří svou práci dělají dobře, ale nemají počítač. A ti vyhrožují, že skončí," dodal Sojka.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy